latinica  ћирилица
28/07/2024 |  19:03 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Unositi što više vode, voća, povrća i supe u organizam (VIDEO)

Toplotni talas koji je zahvatio naše područje, donosi niz izazova za organizam. Osim opasnosti od bolesti izazvanih toplotom, visoke temperature utiču i na naše potrebe za hranom i pićem. Unošenjem vode, voća, povrća i supe u organizam, možete pomoći svom tijelu da lakše podnese temperaturni šok zbog visokih temperatura.
Voće i povrće - Foto: RTRS
Voće i povrćeFoto: RTRS

Hrana koju jedemo može da utiče na način na koji naše tijelo reguliše svoju temperaturu. Zato bi u ovim vrelim ljetnjim danima trebalo izbjegavati tešku i masnu hranu. Važno je piti puno tečnosti, poput vode i nezaslađenih napitaka, ograničiti unos mesa i šećera, dok bi istovremeno trebalo povećati količinu voća i povrća.

Stručnjaci preporučuju laganije obroke, pretežno voće i povrće. Međutim, ni meso ne bismo trebali potpuno izbaciti iz ishrane.

- Meso može, da, ali birati ono nemasno, kuhano. Kuhano je definitivno bolja varijanta. Ribu kao neku laganiju varijantu lako svarljivih proteina. To se neki izbori koji su dobri. Svakako, biljni proteini iz mahunarki i soje - kaže Maja Tubić Banović, magistar farmacije, specijalista nutricionizma.

I dok jedni daju prednost voću i povrću, mnogi se ne odriču mesa ni kada temperatura dostigne četrdeseti podiok.

Stručnjaci napominju da je umjerenost ključ svega – kako u jelu, tako i u piću. Iako nas jedno alkoholno piće dnevno neće dehidrirati, ističu da je voda, ipak, najbolji način hidratacije u ovim ljetnjim danima.

- To je, prije svega, unos čiste, filtrirane izvorske vode aromatizovane na prirodan način: sokom od limuna ili sa krastavcem ili nekim drugim povrćem i voćem, aromatičnim biljkama koje možemo da dodamo u tu vodu. To je apsolutno najbolji način hidratacije - dodala je Maja Tubić Banović.

Pravilan izbor namirnica koje jedemo i pijemo, u velikoj mjeri nas može pripremiti za suočavanje sa povišenim temperaturama i da na najbolji način podnesemo izazove koje ekstremna vrućina postavlja našem tijelu i umu.