latinica  ћирилица
29/07/2024 |  07:45 ⇒ 09:19 | Autor: RTRS

Knežević: Na festivalu u Turskoj nisu dozvolili zastavu Srpske, a jesu samoproglašenog Kosova (VIDEO)

Direktor Ansambla "Veselin Masleša" iz Banjaluke Nemanja Knežević rekao je da je nečuvena zabrana isticanja zastave Republike Srpske na festivalu u Turskoj, ističući da su nastupili na brojnim festivalima, ali da se ovako nešto nikada nije desilo.
KUD Veselin Masleša (Foto: facebook.com/ckudm.veselinmaslesa ) -
KUD Veselin Masleša (Foto: facebook.com/ckudm.veselinmaslesa )

Knežević je za RTRS rekao da se u znak protesta povukao iz defilea, dok su folkloraši nastavili šetnju bez pjesme i igre.

On je naveo da je festival u Turskoj jedan od najboljih na svijetu i da je ovakav propust nedopustv.

- Prilikom dolaska na festival pojedini iz organizacije pitali su iz kojeg dijela BiH dolazimo, islamskog ili hrišćanskog. Mi smo pojasnili da dolazimo iz Republike Srpske. Mislim da je tu negdje bio korijen ovog problema gdje su nas spriječili da koristimo našu zastavu uz zastavu BiH - rekao je Knežević i dodao da se organizatori uopšte nisu potrudili da objasne zašto zabranjuju isticanj zastave Republike Srpske.

Međutim, kaže on, istaknuta je bila zastava samoproglašenog Kosova.

- Primijetili smo da se bez problema ističe zastava tzv. Kosova, a odatle nema predstavnika uopšte. Neko od turskih članova nosio je tu zastavu - rekao je Knežević.

Podsjećamo, organizatorima festivala kulture i umjetnosti Istanbul - Bujukčekmeče u Turskoj zasmetala je zastava Republike Srpske. Na defileu tokom festivala, članovima Ansambla "Veselin Masleša" iz Banjaluke onemogućeno je isticanje zastave Republike Srpske, uz zastavu BiH.