latinica  ћирилица
29/07/2024 |  10:13 ⇒ 11:18 | Autor: SRNA

U nedjelju u Narodnom pozorištu predstava "Oluja" u znak sjećanja na protjerivanje Srba

Narodno pozorište Republike Srpske ugostiće u nedjelju, 4. avgusta, članove ansambla iz Bačke Palanke koji će odigrati predstavu "Oluja", nastalu s ciljem obilježavanja Pogroma i protjerivanje Srba iz Republike Srpske Krajine u hrvatskoj vojno-policijskoj operaciji "Oluja" od 4. do 7. avgusta 1995. godine.
Narodno pozorište Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodno pozorište Republike SrpskeFoto: RTRS

Autor predstave je glumica Dragana Bosnić koja potpisuje tekst, režiju, izbor muzike i igra u predstavi. Pored nje u predstavi igraju glumci amateri i muška pjevačka grupa.

Nosilac projekta i glavni organizator je Narodna biblioteka "Veljko Petrović" iz Bačke Palanke i Zavičajno udruženje "Sava Mrkalj" iz Novog Sada, saopšteno je iz Narodnog pozorišta.

U predstavi je opisana priča o protjeranim Srbima koji su se poslije "Oluje" naselili na području opštine Bačka Palanka, iako je tema obrađena na takav način da se može odnositi na sve protjerane Srbe.

Kroz pričanje ličnih priča akteri opisuju ratna dešavanja i prate sudbinu srpskog naroda iz Krajine.

- Ovom predstavom pokazujemo da razumijemo patnju protjeranih Srba i da saosjećajno i bratski gajimo spremnost da pomognemo svoj rod i narod - poručuju učesnici i organizatori projekta.

Predstava će biti odigrana na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske sa početkom u 20.00 časova, a ulaz je slobodan.