latinica  ћирилица
29/07/2024 |  11:35 ⇒ 11:38 | Autor: sputniknews.com

Lukašenko i Putin dogovorili rješavanje ključnih pitanja do jeseni

Predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom dogovorio da će prije sjednice Vrhovnog državnog savjeta Savezne države planirane za jesen, zatvoriti sva problematična pitanja kako Savjeta bezbjednosti, tako pitanja Vlade, prenosi bjeloruska agencija Belta.
Putin i Lukašenko (Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT PICTURE MADE AVAILABLE TODAY/ilustracija) -
Putin i Lukašenko (Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT PICTURE MADE AVAILABLE TODAY/ilustracija)

- Na jesen, uoči 25. godišnjice Sporazuma o formiranju Savezne države, u Minsku će se održati sve najvažnije aktivnosti, i sjednica Savjeta ministara i Vrhovni državni savjet. Predsjednik Rusije Vladimir Putin i ja smo se dogovorili da će prije toga biti zatvorena sva problematična pitanja i po liniji Savjeta bezbjednosti (Sporazum o bezbjednosnim garancijama) i pitanja Vlade - istakao je Lukašenko na sjednici o međunarodnim temama.

Prema njegovim riječima, tokom pregovora sa Putinom prošle nedjelje na Valamu prisutno je bilo međusobno razumijevanje po svim pitanjima.

On je takođe naglasio da namjerava da definiše strategiju kretanja ka ciljevima zemlje u okviru Šangajske organizacije za saradnju.

Lukašenko je podsjetio da je na samitu ŠOS jula ove godine u Astani Bjelorusija postala članica ove organizacie.

- Otvaraju se kolosalne mogućnosti. Prije svega, dodatne mogućnosti pristupa ogromnom tržištu roba i usluga, razmjena iskustva, angažovanje investicija, diversifikacija logistike i obračuna, smanjenje političkih rizika - rekao je bjeloruski predsjednik.