latinica  ћирилица
01/08/2024 |  10:16 ⇒ 12:43 | Autor: SRNA

Brnabić: Deklaracija Svesrpskog sabora dobra i za Srbe i za region

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je da je Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda Svesrpskog sabora, dobra ne samo za srpski narod, nego i za čitav region i ostale narode i vjere u regionu, jer govori o potrebi za mirom i stabilnošću.
Ana Brnabić (foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr) -
Ana Brnabić (foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr)

Prema njenim riječima, svako ko priča da je to deklaracija neke "velike Srbije", da je protiv nekog drugog naroda, druge vjere, taj ili želi da manipuliše stvarima iz te deklaracije ili je zaista nije ni pročitao.

- Za mene je to istorijski dokument, jer je to prva deklaracija tog tipa. Ta deklaracija govori i o svim onim stvarima koje mi treba da uradimo za nas, a ne protiv nekog. Ona se bavi svim onim stvarima koje su važne za srpski narog ma gde on živeo - rekla je Brnabićeva za TV "Prva".

To se, dodala je ona, odnosi na očuvanje kulture, jezika, ćiriličkog pisma, prava srpskg naroda, ona je brana od nasilne asilimacije koja je postojala i, nažalost, postoji prije svega u regionu.

- U njoj je osvešćivanje svih tih stvari, ali i svesno čuvanje naše kulture, jezika, tradicije, pisma i suprotstavljanje nasilnoj asimilaciji. Ali ona, takođe, govori o nasušnoj potrebi koju mi imamo kao narod, ali i čitav region, i svi oni koji žive u ovom regionu, za mirom i za stabilnošću - rekla je ona.

Samim tim deklaracija je dobra i za srpski narod, ali i za sve ostale naroda, nacije, kojoj god vjeri da pripadaju u regionu, i poštovanje međunarodnih sporazuma kao što je Dejtonski sporazum.

- To je istorijski dokument za srpski narod, ali i, iako drugi žele drugačije da ga interpretiraju, dobar dokument i za sve druge u ovom regionu - rekla je Brnabićeva.

To što opozicija u parlamentu Srbije nije htjela da glasa za deklaraciju i što su je kritikovale neke komšijske zemlje, Brnabićeva kaže da se to dešava kada se ne čita šta je napisano u Deklaraciji.

- Sasvim je očigledno da ona poziva na mir i stabilnost, na poštovanje drugih, i na poštovnje i pijetet prema svim žrtvma ratova 90-ih. Nažalost, kod nas se često dešava da ništa ne čitate, nego pročitate naslove, a onda prepostavite da znate o čemu se radi - istakla jer ona.

Brnabićeva je podsjetila da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije rekao da podržava da i Bošnjaci imaju svoj sabor i da nema ništa protiv da Bošnjaci iz Srbije učestuvju u tome, te da je to sasvim prirodno.

Brnabićeva je rekla da će ostati zapisano u istoriji da opozicija nije glasala za Deklaraciju, posebno desno orijentisana opozicija, te ukazala da su za Deklaraciju glasali Mađari u parlamentu Srbije, jer misle da sve što je dobro za srpksi, dobro je i za mađarski narod.

- To će ostati zapisano u istoriji ko je inicirao deklaraciju a ko glasao i šta je ta deklaracija značila. To je za opoziciju bila velika ali propuštena šansa. To su stvari koje će odlučivati kurs Srbije, srpskog naroda, pisma, kulture u decenijama koje dolaze - rekla je Brnabićeva.

Vlade Srbije i Republike Srpske usvojile su ovu deklaraciju, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Srpske Milorada Dodika, a potom ratifikovale, poslije čega su Deklaraciju usvojili i parlamenti i Srbije i Srpske.