latinica  ћирилица
02/08/2024 |  20:11 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

Čelinački proizvođači zadovoljni prodajom kornišona (VIDEO)

Nakon povlačenja njemačke firme "Karl Kine" sa našeg tržišta, proizvodnju krastavaca kornišona, preuzeli su mladi agronomi iz Čelnica koji su nastavili da se bave proizvodnjom i distribucijom ovih veoma traženih krastavaca. U prvoj godini od osnivanja, sav posao rade domaće snage, a proizvodnja i prodaja je rekordna.
Kornišoni - Foto: RTRS
KornišoniFoto: RTRS

Milovan Gvozderac iz Maglajana kod Laktaša već šest godina se bavi uzgojem kornišona. Pomažu mu supruga i najstarija kćerka. Prizvodnju i prodaju trenutno ima ugovorenu sa poljoprivrednom zadrugom iz Čelinca.

- Iziskuje dosta posla, treba svaki dan da se bere kako bi se predala svježa roba i što se više bere, on se više odmeće. Ta biljka toliko dobar prinos daje, moj prinos na jednom dulumu je od 12,13 do 15 tona, čak i više - kaže Gvozderac.

Poljoprivrednu zadrugu "AgroVip" iz Čelinca osnovali su mladi agronomi, koji su zajedno sa proizvođačima željeli da nastave da se bave domaćom proizvodnjom. U prvoj godini rada, potpisali su ugovor sa 100 proizvođača, na ukupnoj površini od 60 duluma.

- Zajedno sa našim vrijednom proizvođačima uspjeli smo da za pola godine od osnivanja dođemo do situacije da smo već proizveli i plasirali na tržište oko 100 tona krastavaca kornišona - naglasio je Milanko Bjelobrk, direktor PZ "AgroVip" Čelinac.

Pripremni period počinje u maju dok otkup traje do početka septembra. Milovan kaže da je otkupnom cijenom zadovoljan iako su domaći krastavci na tržištu najjeftinija. Međutim, ugovrena kupovina umnogome olakšava stvari.

- Јa svoju robu danas kada oberem, automatski je prodam i riješeno je, pare dobijam sedmično, tako da sam zadovoljan sve u svemu. Prva klasa je 2 KM, druga 0,80, treća 20 feninga - dodao je Gvozderac.

I u teoriji i u praksi pokazalo se da je domaća proivodnja višestruko korisna. U tome, mladim i odvažnim ljudima pomažu i nadležne institucije, ali i strani fondovi.

- Mi smo u saradnji sa IFAD projektom i ministarstvom ove godine uspjeli da proizvođačima kornišona obezbijedimo da IFAD sufinasira startni paket repromaterijala od 40 odsto, tako da ove godine proizvođači koji su se odlučili za ovaj vid proizvodnje imaju manja zaduženja - poručio je Milanko Bjelobrk, direktor PZ "AgroVip" Čelinac.

Mnogi se pitaju koja je razlika između običnih krastavaca i kornišona? Iskusni gurmani ističu da su kornišoni mnogo sočniji i da je njihova hrskava tekstura prepoznatljiva u salatama.