latinica  ћирилица
03/08/2024 |  11:05 | Autor: SRNA

U Iranu uhapšene desetine policajaca i obavještajaca

Desetine policajaca, uključujući visoke obavještajne i vojne zvaničnike, uhapšeno je u Iranu tokom istrage ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanije, piše danas "Njujork tajms", pozivajući se na neimenovane izvore u Iranu.
Iran (Foto: EPA-EFE/OSAMAH YAHYA) -
Iran (Foto: EPA-EFE/OSAMAH YAHYA)

Specijalni tim agenata koji su formirale iranske vlasti ispitao je i uhapsio preko dvadesetak ljudi, među kojima su visoki obavještajci, vojni zvaničnici i osoblje u pansionu u Teheranu koji vodi Korpus islamske revolucionarne garde /IRGC/.

Јedan broj njih je priveden do okončanja zvanične istrage, rekli su neimenovani izvori listu "Njujork tajms".

List ističe da iranski istražioci vjeruju da je tim ubica koji je angažovao Mosad i dalje u zemlji i nastoji da ih uhapsi.

Britanski list "Telegraf" objavio je juče, pozivajući se na neimenovane izvore iz Korpusa islamske revolucionarne garde /IRGC/, da su eksplozivnu napravu koja je ubila Hanijea postavili agenti IRGC-a koje je angažovala izraelska obavještajna agencija Mosad.

Incident, navodno, predstavlja poniženje za Iran i ogromnu povredu bezbjednosti za IRGC.

Hanije je ubijen nakon što je učestvovao na inauguraciji novoizabranog iranskog predsjednika Masuda Pezeškijana. Hamas je okrivio Izrael i SAD za Hanijehovu smrt i obećao da će uzvratiti.

Ranije ove sedmice, "Njujork tajms" je objavio da je Hanije ubijen bombom koja je prokrijumčarena dva mjeseca prije toga u njegovu sobu u pansionu u Teheranu, u kome je odsjeo.