latinica  ћирилица
03/08/2024 |  12:48 ⇒ 12:50 | Autor: SRNA

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH: Muslimanima nije u interesu da se zna za Garavice

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH saopštio je da je ratna zastave BiH postavljena u Garavicama kod Bihaća s ciljem da Srbi ne dolaze na stratišta svog naroda jer to nije u interesu muslimana s obzirom na to da su Garavice njihovo djelo.
Garavice - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
GaraviceFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Riječ je o organizovanoj djelatnosti velikobošnjačke političke elite čiji je cilj da Srbi ne dolaze na mjesta gdje su ubijani u Drugom svjetskom ratu, a drugi cilj je da se zatre istina o Garavicama, ističu iz Odbora.

Odbor podsjeća da su muslimani činili većinu sastava ustaških brigada u Bihaću, gdje su bile stacionirane 19. i 33. ustaška bojna, a njihov sastav su činili uglavnom muslimani.

- Bošnjacima muslimani nije u interesu da se zna za Garavice, jer su Garavice njihovo djelo - navode iz Odbora.

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH navodi da su Garavice gubilište, da to nije bio logor gdje su ubijani Srbi, nego mjesto strašnih zlostavljanja i egzekucije Srba.

- Čak i strani mediji koji nisu naklonjeni Srbima, Garavice nazivaju "extermination location", ili lokacija istrebljenja. Srbi su jednostavno dovođeni na Garavice, nakon zlostavljanja i ustaša, Srbi su ubijani - kažu u Odboru.

Podsjećaju da je samo iz sela Vrtoče koje se nalazi na putu Bihać-Petrovac 1. avgusta odvedeno 40 Srba, najviše porodice Radanović.

- Đuri Radanoviću ustaše su, nakon uboda noževima, probili i stavili žicu kroz jezik i tjerali ga da govori i pjeva ustaške pjesme sa žicom u jeziku - naglašavaju u Odboru za zaštitu prava Srba.

Odbor navodi da je u Garavicama ubijeno više od 12.000 Srba, istina o tome je napisana na spomeniku koji je postavljen 1949 godine, a na njemu je pisalo "Sa trajnom uspomenom na 12.000 nevino i zvjerski ubijenih Srba od strane ustaških zlikovaca".

- To je istina. Sadašnji spomenik je pokušaj da se prikaže da su stradali komunisti i nevini narod, bez direktnog označavanja da je riječ samo o Srbima. Istina je da su stradali isključivo Srbi, jer su bili Srbi pravoslavci. I istina je da su muslimani činili većinu u sastavu ustaških jedinica u Bihaću - zaključili su u Odboru.

U Garavicama kod Bihaća juče je služen parastos za više od 12.000 Srba koje su ustaše ubile 1941. godine, među kojima je bio veliki broj djece.