latinica  ћирилица
04/08/2024 |  11:02 ⇒ 11:24 | Autor: RTRS

U Glini služena liturgija za stradale u "Oluji" (FOTO)

Predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banja Luke Milorad Arlov danas sa malobrojnim srbima iz Gline u crkvi posvećenoj Maloj Gospojini u Glini prisustvovao na Svetoj litirgiji i pomenu posvećenom srpskim žrtvama poginulim i postradalim u Oluji avgusta 1995.godine.
Arlov u Glini na liturgiji - Foto: RTRS
Arlov u Glini na liturgijiFoto: RTRS

Svetu liturgiju i pomen služio je paroh glinski Goran Kalamanda.

Arlov je upalio svijeće za sve postradele i ubijebne Srbe u prošlom otadžbinskom ratu i za više od pesto hiljada prognanih i protjeranih iz Hrvatske koji su rasuti i žive po cijelom svijetu da nađu svoj mir, slobodu i normalan život.

Paroh glinski Goran Kalamanda (Foto RTRS)

- Rođen sam na Kordunu, u opštini Vrginmost, a do "Oluje" živio sam u Topuskom. Meni, kao i mnogim Krajišnicima, obaveza nam je da nikad ne zaboravimo protjerivanje i pogrom preko 220.000 Srba na današnji dan iz Republike Srpske Krajine u udruženoj vojno-redarstvenaj akciji HVO i MUP-a Hrvatske potpomognute zapadnim silama pod nazivom "Oluja" - izjavio je Arlov.

On je istakao da se danas u Glini, nakon 29. godina, odaje počast svima onima koji su koji su kroz ovaj gradić prošli u progonu i protjerivanju Srba sa Korduna, Like, Banije i Dalmacije.

Arlov u Glini na liturgiji (Foto: RTRS)

- Na žalost mnogi nisu dočekali svoju slobodu u Republici Srpskoj i matici Srbiji jer su ubijeni, a nikoga nisu napadali, željeli su samo svoju slobodu i mir svojoj djeci i porodicama. Zato smo danas baš ovdje u Glini da pokažemo da ih ne zaboravljamo, da nas još uvjek ima ali na žalost u malom broju - rekao je Arlov.