latinica  ћирилица
05/08/2024 |  13:15 ⇒ 13:16 | Autor: SRNA

Stevandić: Ustavni sud BiH instrumentalizovan za potrebe bošnjačke politike

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je Ustavni sud BiH postao referent za sprovođenje odluka iz Federacije BiH, što vodi potpunom krahu pravnom sistemu u BiH.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

Reagujući na zahtjev bošnjačkih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH krnjem Ustavnom sudu BiH za rješavanje spora sa Republikom Srpskom u vezi sa Zakonom o imunitetu Srpske, Stevandić je naglasio da su ovo jasni dokazi da je instrumentalizovan Ustavni sud BiH za potrebe bošnjačke politike.

- Oni bukvalno u roku od jednog ili dva dana, po narudžbi iz FBiH, donose odluke, što se nikad do sada nije dešavalo. To govori da je ovdje krah pravosuđa i da sve istitucije koje bi trebalo da štite zakon i mir, održivost BiH, upravo rade na destabilizaciji i zauzimaju stranu - rekao je Stevandić.

Stevandić je istakao da Ustavni sud ne smije da zauzima stranu i da reaguje iste sekunde kad to neko iz FBiH od njih traži.

- Uglavnom reaguju promtno kada je u pitanju nešto protiv Republike Srpske. Ovo vodi potpunom krahu i neodrživosti pravnog sistema u BiH. Očekujem da nakon ovoga budemo još čvršći u sprovođenju odluka Narodne skupštine - napomenuo je Stevandić.

Sve države i republike na svijetu, dodao je Stevandić, imaju regulisan imunitet i ovdje nište nije sporno.

Bošnjački delegati Šefik DŽaferović, DŽenan Đonlagić, DŽemal Smajić i Safet Softić podnijeli su krnjem Ustavnom sudu BiH zahtjev za rješavanje spora sa, kako su naveli, entitetom Republika Srpska i Narodnom skupštinom Srpske u vezi sa Zakonom o imunitetu Republike Srpske koji je usvojen na 13. sjednici parlamenta Srpske u aprilu.

Uz zahtjev su dostavili i prijedlog za određivanje privremene mjere do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH.

Bošnjački delegati zatražili su odgovor u vezi zahtjeva od Narodne skupštine Srpske najkasnije za 30 dana od prijema dopisa.