latinica  ћирилица
05/08/2024 |  18:28 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Novi napad na Srpsku i njena prava (VIDEO)

Krnji Ustavni sud BiH ponovo je udario na Republiku Srpsku i njene nadležnosti. Ovaj put zbog Zakona o imunitetu, koji je usvojen u aprilu na posebnoj sjednici Parlamenta.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Sud u kojem odavno nema sudija iz Republike Srpske, naprasno je reagovao po apelaciji koju su podnijeli bošnjački delegati u Domu naroda. Takvo djelovanje dodatno udaljava Srpsku od BiH, poruka je njenih predstavnika. Predsjednik Milorad Dodik jasno je poručio, da Srpska ima pravo da donosi svoje zakone.

Četvorica bošnjačkih delegata Doma naroda uputila su krnjem Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o imunitetu Republike Srpske. Čim je dospio na njihovu adresu, stiglo je reagovanje iz suda. Od Narodne skupštine zatražen je odgovor, jer ih krnji Ustavni sud smatra učesnikom u navedenom postupku. Kao i obično kada se radi na štetu Srpske, isti taj sud djeluje po automatizmu, kaže predsjednik Narodne skupštine. Nenad Stevandić je ističe, po ko zna koji put, jedna pravosudna BH institucija radi na štetu Srpske.

- Taj Ustavni sud reaguje promptno samo u jednom slučaju. Ako su stvari usmjerene protiv Republike Srpske, sve drugo oni mjesecima, godinama nemaju sjednice. Ovdje zakažu sjednicu za 24 sata. To govori o tome da su oni prestali biti neka pravosudna institucija koja bi trebalo da čuva neku vrstu poretka, nego taj poredak uništavaju - kaže Stevandić.

Kakve god odluke krnjeg Ustavnog suda bile, Republika Srpska ima dobro poznati stav i djelovanje prema toj instituciji. Predsjednik Republike Milorad Dodik jasno je poručio da Srpska ima pravo da donosi zakone.

- Republika Srpska ima pravo da donese taj Zakon ali naučili smo da ovdje nije važno da li je nešto ustavno i zakonito, važno je da ima političku podršku muslimana zajedno sa strancima koji nešto pokušavaju da razvale. Kad nešto treba učitini protiv Republike Srpske onda svih pet delegata je zajedno, nema tu vlasti i opozicije. Svi su neprijatelji Republike Srpske i to pokazuju na ovaj način - dodaje Dodik.

Nikakve posljedice po Republiku Srpsku, apelacije krnjem Ustavnom sudu neće izazvati, smatra pravnik Ognjen Tadić. Koristeći takav sud kao instrument za prikupljanje političkih poena, bošnjački političari ruše Ustav i dejtonsku BiH, navodi Tadić.

Јavnost u Federaciji, posebno u Sarajevu, treba znati da te apelacije zapravo ne nanose nikakvu štetu Republici Srpskoj i da je njihova jedina posljedica to što je sa svakom novom apelacijom, Republika Srpska sve dalje i dalje i od Sarajeva i od BiH - kaže Tadić.

Djelovanje krnjeg Ustavnog suda odavno se svelo isključivo na političko, poručio je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Milorad Kojić. Istovremeno, rukovodstvo Srpske optužuje se za protivustavno djelovanje, iako je sve što radi i zahtijeva, isključivo u skladu s Ustavom i Dejtonskim sporazumom.