latinica  ћирилица
06/08/2024 |  14:52 ⇒ 16:07 | Autor: SRNA

Čubrilović: Postupak diplomatije BiH prema Vulinu neprimjeren i sramotan

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović izjavio je Srni da je postupak diplomatije BiH, odnosno resornog ministarstva prema potpredsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vulinu kojem zabranjeno da doleti u BiH, neprimjeren i nezabilježen slučaj u diplomatskim odnosima, što govori ko predstavlja BiH, na kom nivou i šta im je interes.
Nedeljko Čubrilović - Foto: SRNA
Nedeljko ČubrilovićFoto: SRNA

Čubrilović je ocijenio da su komentari ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića u najmanju ruku sramota za sve one koji se bave odgovornim poslovima u BiH.

- Pogotovo imati takvog predstavnika ispred BiH na nivou ministra inostranih poslova je zaista ponižavajuće za sve nas. Takav odnos je nezabilježen i nadam se da se više nikada neće ponoviti - poručio je Čubrilović.

On smatra da je dobro to što je Vulin ipak uspio da dođe u Prebilovce, na obilježavanje jednog važnog događaja za srpski narod.

- To što se desilo u Prebilovcima, je isto tako rijetkost i ne želimo nikome da se ponovi tako nešto - zaključio je Čubrilović.

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin spriječen je juče da prisustvuje obilježavanju 83 godine od zločina nad Srbima u Prebilovcima, jer vlasti na nivou BiH nisu odobrile da doleti u BiH.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je notu Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara, izražavajući nezadovoljstvo zbog sprečavanja Vulina da posjeti Prebilovce. U protestnoj noti je naglašeno da ta odluka nesumnjivo predstavlja kršenje dobrosusjedske diplomatske prakse.