latinica  ћирилица
06/08/2024 |  19:30 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

Pojedinim bošnjačkim političarima ništa nije sveto, pa ni pomen za ubijene Srbe u Prebilovcima (VIDEO)

Pojedinim bošnjačkim političarima ništa nije sveto, pa ni pomen za ubijene Srbe u Prebilovcima. Tako se Elmedin Konaković ponadao da u Prebilovcima neće biti potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina, nakon što nije odobrio njegov dolazak helikopetrom. I ne samo to, Konaković kaže da bi Vulinu trajno zabranio dolazak u BiH, i njemu, ali i mnogim drugima.
Hram Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima - Foto: RTRS
Hram Vaskrsenja Hristovog u PrebilovcimaFoto: RTRS

Konaković bi, kaže, rado mnogim zvaničnicima Srbije trajno zabranio ulazak u BiH. Prvi je na meti bio Aleksandar Vulin, koji je za Konakovića nepoželjan. Dozvolu da helikopterom juče dođe u Prebilovce, od Konakovića nije dobio, ali je na obilježavanje stradanja Srba danas stigao.

Mala podlost koja je trajala jedan dan, prokometarisao je Vulin u Prebilovcima Konakovićev neuspio pokušaj.

- Nije dobra poruka za jednu državu da se pokazuje samo u nekakvim zabranama. Mi poštujemo BiH, volimo Republiku Srpsku. Nisam prekršio nijedan zakon da bi morao da razmišljam o tome. Ali, ima jedna ružnija i gora stvar. Konaković je rekao, on je htio da ide na tamo neko obilježavanje. Tamo neko obeležavanje i i 1.000 zaklanih prebilovčana, 600 žena i djece, jedno od najsvetijih mjesta za srpski narod. Zamislite da ja kažem ide Konaković na tamo neko obilježavanje u Srebrenici - kaže Vulin.

Konaković je remetilački faktor, koji ne poštuje ustavne nadležnosti sopstvene zemlje, upozorava srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović.

- Konaković svojata BiH i najbolje oslikava kako to, prema bošnjačkom receptu, treba da funkcioniše BiH. Osim toga i Konaković je, kao i drugi bošnjački političari, taj koji narušava dobrosusjedske odnose i traži za BiH poštovanje koje nije u stanju iskazati drugima. A onda ih, u tom njihovom poduhvatu privatizacije institucija BiH, podstiču i pojedini stranci, saučestvujući u pravoj otimačini ustavnih prava Srba i Hrvata, hraneći kako mržnju, tako i težnju za svojatanjem zajedničke BiH od strane bošnjačke politike - rekla je Željka Cvijanović srpski član Predsjedništva BiH.

Zabrana Aleksandru Vulinu da dođe u Prebilovce civilizacijski je i moralni ponor za koji nema opravdanja ni praštanja, kaže predsjendik Narodne skupštine Nenad Stevandić. Za minstra bezbjednosti Nenada Nešića, ovaj diplomatski gaf bio je očekivan. Navodi da se Konaković ponaša kao piroman političkih odnosa i unutar BiH, i sa susjedima, priželjkujući novi požar koji bi otjerao Srbe iz BiH.

- Žao mi je što Konaković, umjesto da bude proevropski političar, kao što se u početku predstavljao, očigledno je jastreb koji se bori za birače ne birajući ni metode ni riječi kako da pošalje lošu poruku srpskom narodu - ističe Nenad Nešić ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH.

I ovo je dokaz da su verbalna zalaganja za dobre odnose u regionu neiskrena, upozorava i poslanik u Predstavničkom domu BiH Miroslav Vujičić.

- Ovo je, slobodno mogu reći, diplomatski skandal. Nažalost, nije prvi, a sigurno ni posljednji. Bošnjački političari više puta su pokazali da im je Srbija najveći problem, što je besmisleno. Iz Srbije smo samo dobijali poruke podrške Dejtonu i ništa drugo - rekao je Miroslav Vujičić poslanik SNSD u Predstavničkom domu BiH.

Zbog ponašanja Elmedina Konakovića, Srbija je još sinoć uputila protestnu notu BiH. Da li je bilo pametno, zbog ostrašćenosti jednog političara, rizikovati dobre odnose BiH i Srbije?