latinica  ћирилица
08/08/2024 |  09:50 ⇒ 09:50 | Autor: SRNA

Krstić: Prioritet - formiranje glumačkog ansambla

Formiranje glumačkog ansambla je naredni korak i prioritet u radu Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo, izjavila je vršilac dužnosti direktora ove ustanove kulture Јelena Krstić.
Narodno pozorište Istočno Sarajevo - Foto: SRNA
Narodno pozorište Istočno SarajevoFoto: SRNA

Krstićeva je rekla da već postoji saradnja sa drugim institucijama kulture, ali i sa gradom Istočno Sarajevo, te opštinom Istočno Novo Sarajevo.

- Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske prati naš rad i uvijek su tu da nam daju savjet - dodala je Krstićeva.

Ona je rekla da se ovo pozorište malim koracima trudi da uđe u svijet poznatih pozorišta, a za sada je to u Srpskoj i u Srbiji.

- Trudiću se da u novu sezonu uđemo sa umjetničkim ansamblom i da stvaramo nove predstave, da pišemo istoriju novim generacijama o nama, o Narodnom pozorištu Istočno Sarajevo - istakla je Krstićeva.

Ona je rekla da je do sada u pozorištu odigrano šest predstava i da je posjećenost bila odlična, te izrazila zadovoljstvo odzivom mlade publike i odraslih.

- Grad Istočno Sarajevo ima potencijal, dobre i voljne ljude da se kulturološki obrazuju i posjećuju pozorište. Nadam se da ćemo pozorište njegovati u pravom duhu, jer pozorište je ljubav - naglasila je Krstićeva.

Ona je navela da su u novootvorenom pozorištu do sada organizovane i manifestacije kulture, među kojima je "Akordeon art plus", kao i akademija povodom 30 godina rada Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Krstićeva je najavila za 20. avgust dječiju predstavu "Dečji kabare" pozorišta "Veselo majmunče" iz Šapca. Početak predstave je u 11.00 časova, a cijena karte sedam KM.

Publici će se 30. avgusta predstaviti stendap komičar Srđan Dinčić sa specijalom "Merkur beskućnik" od 19.00 časova, a cijena karte je 20 KM.

Krstićeva je istakla da je scena Narodnog pozorišta Republike Srpske opremljena najmodernijim scensko-tehničkim uređajima - rasvjetnim tijelima, režijskom kabinom sa miksetama za svjetlo i ton, audio-opremom za ozvučenje i pratećim stvarima.

Ona je rekla da je ukupna kvadratura glavne pozornice 220 metara kvadratnih.

- Osim glavne scene imamo i proscenijum, a mjesta za sjedenje ukupno ima 220, parter i balkon - navela je Krstićeva za Srnu.

Narodno pozorište Istočno Sarajevo, koje je zvanično otvoreno u maju, građeno je u etapama sredstvima opštine Istočno Novo Sarajevo, koja je uložila 2,5 miliona KM i uz podršku iz budžeta Republike Srpske od 3,5 miliona KM.