latinica  ћирилица
09/08/2024 |  13:06 ⇒ 13:07 | Autor: RTRS

Predstava "Bio jednom jedan lav" na Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Pekingu

Predstava Dječijeg pozorišta Republike Srpske "Bio jednom jedan lav", u režiji Nikole Bundala, zvanično je selektovana u takmičarski program Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Pekingu, saopšteno je iz Dječijeg pozorišta Srpske.
Predstava "Bio jednom jedan lav" - Foto: Ustupljena fotografija
Predstava "Bio jednom jedan lav"Foto: Ustupljena fotografija

Riječ je o 13. Međunarodnom festivalu na koji je pozvano osam internacionalnih pozorišta i 13 pozorišta iz Kine.

Kako se i dalje zbog prevencije virusa korona, a sve do 2025. godine u Kini ne organizuju manifestacije sa izvođačima "uživo", snimak predstave "Bio jednom jedan lav" biće emitovan u ponedjeljak 12. avgusta, navodi se u saopštenju.

Ovaj Festival, koji traje od 12. jula i završava se 18. avgusta, institucionalno podržava Ministarstvo kulture Kine, a organizator je Kinesko nacionalno pozorište za djecu u Pekingu.

Do sada je učestvovalo više od 200 umjetničkih grupa iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Španije, Njemačke, Finske, Švedske, Češke, Јapana, Koreje, Turske, Rumunije, Argentine, Litvanije...

- Ove godine na 13. Međunarodnom festivalu u Pekingu, među osam internacionalnih pozorišta i 13 pozorišta iz Kine naći će se i Republika Srpska, što je veliki kompliment i uspjeh Dječijeg pozorišta. Nakon učešća predstave "Bio jednom jedan lav" u takmičarskoj konkurenciji festivala "U koferu", u Lomži, Poljska, Novosadskih pozorišnih igara, Festivala "Pozorište Zvezdarište" u Beogradu, Festivala lutkarske umjetnosti u Mostaru i Lut festu u Istočnom Sarajevu tokom prošle godine i učešća na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Ankari, Turskoj, i odluka kineskog selektora potvrđuje da je "Bio jednom jedan lav" teatarsko otkriće kojim nacionalni teatar Srpske dosljedno brani atribute jednog od najboljih evropskih pozorišta - ističu iz Dječijeg pozorišta Srpske.

Ansambl predstave čine Nikola Milaković, Đorđe Јanković, Zorana Šuman i Svjetlana Andrić.