latinica  ћирилица
11/08/2024 |  15:47 ⇒ 15:51 | Autor: RTRS

Župljanin: O datumu otkrivanja spomen-obilježja u Banjaluci da odluče organizacije proistekle iz rata

Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin izjavio je da datum otkrivanja centralnog spomen-obilježja, koje se u Banjaluci gradi u čast svih boraca palih za slobodu Republike Srpske, treba da bude rezultat dogovora organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

- Ako bismo htjeli da izbjegnemo bilo kakve spekulacije, to ne bi trebalo da bude odluka nijednog pojedinca, niti uže grupe, nego široki konsenzus ovih organizacija. Treba pitati saborce onih koji su poginuli, s kojima su ratovali i izvojevali slobodu srpskom narodu i stvorili Republiku Srpsku - naglasio je Župljanin za Srnu.

Župljanin smatra da nikako ne bi bilo dobro da to bude predmet politizacije.

Predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak izjavio je ranije Srni da centralno spomen-obilježje u Banjaluci ni u kojem slučaju ne smije postati predmet politizacije, te stoga predlaže da bude otkriveno 9. januara, na Dan Republike.

- Apsolutno su neprihvatljive nezvanične najave da će centralno spomen-obilježje biti otvoreno u toku kampanje. Pali borci, njihovi potomci, porodice i saborci ne zaslužuju da postanu predmet dnevnopolitičkih previranja, a posebno ne zaslužuju da se na njima prikupljaju nikad jeftiniji politički poeni u samoj kampanji - poručio je lider SPS-a.