latinica  ћирилица
12/08/2024 |  12:29 ⇒ 12:30 | Autor: TANЈUG

Bajden: Povukao sam se iz kampanje da bi spriječili da Tramp pobijedi

Predsjednik SAD DŽozef Bajden izjavio je da se povukao iz kampanje za reizbor da bi Demokratska stranka mogla u potpunosti da se koncentriše na sprečavanje bivšeg predsjednika i republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa da osvoji drugi mandat u Bijeloj kući.
DŽozef Bajden (foto: EPA-EFE/SHAWN THEW) -
DŽozef Bajden (foto: EPA-EFE/SHAWN THEW)

Bajden je, u prvom intervjuu od kada se povukao 21. jula iz kampanje za reizbor, rekao za Si-Bi-Es da je tu odluku doneo u svojoj porodičnoj kući u Rehobot Biču u Delaveru, krajem jula, samo nekoliko nedjelja nakon televizijske debate sa Trampom.

- Za mene je i dalje ključno pitanje - održavanje ove demokratije... Iako je velika čast biti predsjednik, mislim da imam obavezu prema zemlji da uradim ono što je najvažnija stvar koja može da se uradi, a to je da moramo da pobijedimo Trampa - naveo je Bajden.

Prema Bajdenovim rečima, na njegovu odluku da se povuče iz kampanje uticalo je i to što su ankete pokazivale da on i Tramp imaju gotovo izjednačenu podršku birača, kao i zabrinutost jednog broja kongresmena iz redova Demokratske stranke da bi moglo da se dogodi da Tramp pobijedi na predsjedničkim izborima u novembru.

Bajden je odluku o povlačenju iz predsedničke trke saopštio 21. jula kada je predložio da demokratski kandidat za predsednika bude potpredsjednica SAD Kamala Haris, a tri dana kasnije se obratio naciji iz Ovalnog kabineta, rekavši da neće dozvoliti da bilo šta, čak ni "lična ambicija", stane na put spasavanju američke demokratije.

Haris je prikupila stotine miliona dolara i održala skupove pred hiljadama pristalica u okviru svoje kampanje otkako se Bajden povukao iz kampanje za reizbor 21. jula.

Prema anketi Ipsosa objavljenoj u četvrtak, Haris vodi na nivou SAD ispred Trampa sa 42 odsto podrške, dok bivši američki predsjednik ima podršku 37 odsto birača.