latinica  ћирилица
12/08/2024 |  19:03 ⇒ 19:07 | Autor: TANЈUG

Ursula Fon der Lajen: EU šalje podršku Grčkoj koja se bori sa razornim požarima

Predsjednica Evropske komisije (EK) Urusla fon der Lajen oglasila se danas na platfromi X i izrazila podršku Grčkoj koja se bori sa velikim požarima.
Ursula Fon der Lajen (Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN) -
Ursula Fon der Lajen (Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN)

- Stojimo uz Grčku dok se bori sa razornim požarima. EU šalje podršku iz svoje vatrogasne flote: dva aviona iz Italije i helikopter iz Francuske. Angažovane su i vatrogasne ekipe iz Češke i Rumunije. Ovo je EU solidarnost na djelu - objavila je Fon der Lajenova na mreži X.

Grčki ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Vasilis Kikilijas izjavio je danas da je požar koji je u nedjelju izbio na Atiki izuzetno opasan, da se vatrogasci bore protiv njega u "dramatičnim uslovima", ali i da se situacija poboljšala u opštinama Dionis, Varnavas i Mikrohori.

Tokom obraćanja javnosti on je rekao da su dva glavna požarna fronta u pravcu Kalitenupoliju i ka Gramatiku, da dramatične uslove stvara jak vjetar koji stalno mijenja pravac, ali i dugotrajna suša i veoma težak i krševit teren u gustim, šumskim predjelima, prenosi Prototema.

Od nedjelje popodne mještani sjeveroistočne Atike bore se sa izuzetno opasnim požarom, a u akciju gašenja požara trenutno je uključeno 670 vatrogasaca, 27 šumarskih ekipa, 183 vozila i 32 vazduhoplovne jedinice sa 17 aviona i 15 helikoptera.

Kako je rekao Kikilijas, očekuje se da će vjetar ostati veoma jak u narednih nekoliko sati.

- Nastavićemo da se borimo svom snagom sve dok se požar ne stavi pod kontrolu i ne ugasi sve do posljednje tačke - rekao je on.

Portal ERT televizije objavio je da je grčka policija (ELAS) rasporedila veliki broj snaga za evakuaciju građana koji su ugroženi u područjima zahvaćenim velikim požarom, kao i da je od nedjelje spaseno više od 250 ljudi.