latinica  ћирилица
13/08/2024 |  16:11 ⇒ 19:08 | Autor: RTRS

Dva helikoptera MUP-a Srbije stigla na požarište na Tjentištu; Zajedničkim snagama vatra će biti ugašena (FOTO/VIDEO)

Nadljuska borba sa vatrenom stihijom na Zelengori traje i danas. Nakon tri dana čekanja na odobrenje iz Sarajeva, dva helikoptera iz Srbije pristigla su u pomoć i uključila se u akciju gašenja velikog požara na lokalitetu Nacionalnog parka Sutjeska.
Gašenje požara Tjentište - Foto: RTRS
Gašenje požara TjentišteFoto: RTRS

Nepristupačan teren, gusta zavjesa dima i jak vjetar, nisu spriječili vatrogasce da nadljudskim naporima uđu u koštac sa vatrenom stihijom.

Iako se požar, zbog specifičnog geografskog položaja, primarno gasi iz vazduha, djelovanjem helikopterskih jedinica, rizikujući sopstveni život, vatrogasci su pristupili i ručnom gašenju plamena.

- Јuče u jutarnjim časovima su prebačeni vatrogasci na pojedine kvote, gdje je požarište, da bi sa naprtnjačama onaj dio požara gasili, poslije naleta helikoptera. Veoma je nepristupačno i velika je opasnost prilikom same intervencije, po same vatrogasce, zato što dolazi do odrona kamenja, stijena i izgorjelih grana - starješina teritorijalno vatrogasno spasilačke brigade Foča Radojica Mališ.

Danonoćno i bez predaha na obroncima Zelengore je i Helikopterski servis Srpske, kome su se pridružila i dva helikoptera Oružanih snaga BiH. Ipak, usljed ekstremnih temperatura i skromnijih kapaciteta, nužna je bila pomoć.

A u pomoć pritekli su piloti Helikopterske jedinice MUP-a Srbije. Čiji specijalizovani helikopteri Super Puma i Bel su bili spremni da polete već u subotu, te da zaustave širenje već neprocjenjljive štete u najvećem nacionalnom parku Srpske i BiH.

- Sada ćemo bukvalno na tačku na koju mi izbacujemo 1.000 litara u roku od 30 sekundi, kako ćemo raditi u koloni, na isto to mjesto izbaciti preko per tona vode. Mislim da je to svima jasno. Trudićemo se da saniramo u što kraćem periodu ovaj požar, jer imamo dva ogromna požara na potezu Bileća-Berkovići, a koji nismo mogli da gasimo zbog angažmana ovdje - istakao je direktor Helikopterskog servisa Srpske Boban Kusturić.

Helikopteri iz Srbije, na Zelengori biće sve do potpunog saniranja požara.

- Helikopter je bukvalno pravljen za akcije gašenja požara, ima veliko jedro od 3,5 tona i da ste me pitali koji helikopter da uzmete za gašenje, to je ovaj - istakao je kapetan u helikopteru Super Puma Јovica Mihailović.

Helikopteri iz Srbije (foto: RTRS)

Požar, koji je obuhvatio stogodišnju crnogoričnu šumu, ugrozio biodiverzitet i znatno se približio prašumi Perućici, uz adekvatnu i pravovremenu reakciju političkog Sarajeva, mogao je da bude davno saniran. Helikopteri iz Srbije bili su spremni, ali ne i političko Sarajevo, čije odobrenje se čekalo.

- Bili smo spremni od subote, Da kažem bili smo spremni od prvog dana kada je helikopter Bel 212 bio u Trebinju, prije nekih mesec dana - naveo pilot u helikopteru Bel Ljubomir Vejin.

Šteta je već dostigla višemilionske cifre, a posljedice po endemske vrste i biodiverzitet biće poznate tek nakon potpunog obuzdavanja požara. Helikopterske jedinice i vatrogasci na terenu će biti do kasnih noćnih časova.