latinica  ћирилица
15/08/2024 |  14:26 ⇒ 16:19 | Autor: RTRS

Šeranić: Utvrditi da li je riječ o modro-zelenim algama opasnim po zdravlje (VIDEO)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je Ministarstvo dobilo izvještaj glavnog inspektora za hranu Republike Srpske vezan za određene sumnje i nepravilnosti u infiltracionim bazenima banjalučkog Vodovoda.
Alen Šeranić - Foto: RTRS
Alen ŠeranićFoto: RTRS

Šeranić je rekao da se radi o bazenima koji se, kroz prirodnu filtraciju vode, koriste za dopunjavanja izvorišta postojeće vode kojom se snabdijeva grad Banjaluka.

- Inspekcija je utvrdila da se vizuelno radi o neuređenim i potpuno zapuštenim infiltracionim bazenima, odnosno nečišćenim bazenima, sa određenim tvarima biljnog porijekla i algama koje se nalaze u okvirima samih tih bazena - rekao je Šeranić.

On je naveo da u periodu sušnih godina nije neuobičajeno da dolazi do pojave algi u prirodnim slatkovodnim vodama i da se to dešava čak i u morskim vodama, ali da mora biti utvrđeno o kojim algama je riječ.

- Međutim, ono što je važno znati, a to je koja vrsta algi se pojavljuje, u slučaju da su to modro-zelene alge one mogu imati određen uticaj na ekološko i na javno zdravstveno pitanje. Sam Vodovod u Užicu je imao nekoliko slučajeva gdje je pojava modro-zelenih algi uslovila, na neki način, produkovanje određenih toksina koje te alge produkuju kroz svoj život i da je to uslovilo restrikciju samih voda, da bi se morali očistiti bazeni, odnosno izvorišta koja se koriste ili putem hlora da se dezinfikuju - istakao je Šeranić.

On je rekao da ono o čemu javnost nije obaviještena je upravo to kada, kako i na koji način Vodovod Banjaluka planira da uradi ta čišćenja.

- Ovakvi slučajevi su se dešavali i prije i nije neuobičajeno, ali je uprava Vodovoda u nekim prijašnjim periodima redovno čistila navedene bazene i nije dolazilo do ovih slučajeva o kojima inspektor sada izvodi navode - kaže Šeranić.

Podsjećamo, iz Inspektorata Republike Srpske naveli su da je u banjalučkom Vodovodu juče izvršena vanredna inspekcijska kontrola od strane republičkih inspektora za hranu zajedno sa predstavnikom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i da je utvrđeno da voda koja se nalazi u infiltracionim bazenima na osnovu organoleptičkog, odnosno vizuelnog pregleda djeluje dosta zapušteno i neuredno zbog prisustva algi i ostalih nečistoća.