latinica  ћирилица
16/08/2024 |  10:30 | Autor: SRNA

Najviše turista iz Srbije u Višegradu

Najveći broj turista u ovogodišnjoj ljetnoj sezoni u Višegradu je iz Srbije, a potom iz BiH, Crne Gore, Rusije, Hrvatske, kao i prolazne grupe iz Јapana i Kine, podaci su opštinske Turističke organizacije.
Višegrad - Foto: Ustupljena fotografija
VišegradFoto: Ustupljena fotografija

Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Višegrad Branislav Andrić rekao je Srni da je najaktuelniji turistički proizvod Višegrada i ove ljetne sezone Drina - vožnja brodićima i kajacima, te krstarenje Drinom.

- Početkom jula Turistička organizacija je organizovala tradicionalnu Višegradsku regatu, a za 24. avgust planirani su skokovi sa višegradske ćuprije - najatraktivnija manifestaciju tokom ljetne sezone. Do kraja avgusta u Višegradu nas očekuje još nekoliko značajnih turističkih manifestacija, međunarodna likovna kolonija, festival folklora `Licidersko srce`, biciklistički maraton i međunarodni sajam meda - istakao je Andrić.

On je napomenuo da se za kraj ljetne turističke sezone, za 28. septembar, planira održavanje "Drinskog kotlića" - takmičenja u pripremanju riblje čorbe.

Andrić kaže da je glavni dio ljetne sezone bio nešto lošiji u odnosu na prethodnu godinu, sa manjim brojem dolazaka i noćenja, a da su razlozi za to višestruki.

- Јedan od gorućih problema koji je i ove godine uticao negativno na turizam su velike gužve na graničim prelazima Kotroman i Vardište tokom praznika i vikenda. Zbog toga, a i zbog izgradnje auto-puta kroz Crnu Goru, mnogobrojni putnici u tranzitu prema primorju odlučuju se da putuju kvalitetnijim putevima i da izbjegnu čekanje na granici, te tako zaobilaze Višegrad - rekao je Andrić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je u avgustu primjetan veći broj turista, te da su gosti oduševljeni kulturnim i prirodnim nasljeđem, a najviše gostoprimstvom domaćina.

- Smatramo da ima još prostora za povećanje broja turista i da je važno poboljšati putnu infrastrukture u regionu radi regionalnog turističkog umrežavanja - istakao je Đurević.

On je pozvao turiste da posjete Višegrad, te napomenuo da je dragocjena posjeta Višegradskoj banji, vjerskim i kulturnim objektima, kulturno-istorijskim spomenicima, Andrićgradu, a biser Višegrada je i rijeka Drina.