latinica  ћирилица
17/08/2024 |  09:03 ⇒ 09:05 | Autor: SRNA

Indija: Ljekari u štrajku nakon silovanja i ubistva koleginice

Ljekari u bolnicama i ambulantama širom Indije stupili su u 24-časovni štrajk zbog brutalnog silovanja i ubistva doktorke u Kalkuti na istoku zemlje.
Indija:Protest nakon ubistva doktorke (Foto: EPA-EFE/RAJAT GUPTA) -
Indija:Protest nakon ubistva doktorke (Foto: EPA-EFE/RAJAT GUPTA)

Očekuje se da će u štrajku učestvovati više od milion ljekara i drugih medicinskih radnika, što bi moglo da parališe medicinske službe širom Indije, najnaseljenije zemlje na svijetu.

U saopštenju Indijskog medicinskog udruženja navodi da se da je štrajk koji je počeo danas u 6.00 časova po lokalnom vremenu, blokirao pristup određenim medicinskim procedurama i ambulantnim konsultacijama.

Neimenovana žena stara 31 godinu, ljekar-pripravnik, silovana je i ubijena prošle sedmice na medicinskom fakultetu u Kalkuti gdje je radila, što je izazvalo proteste širom zemlje među ljekarima.

Јake policijske snage raspoređene su jutros ispred medicinskog fakulteta gdje se zločin dogodio, a cijeli objekat je praktično prazan.

Mamata Banerdži, glavni ministar Zapadnog Bengala, koji uključuje Kalkutu, podržao je proteste širom zemlje i zatražio hitnu istragu i procesuiranje odgovornih.

Takođe, širom Kalkute danas su zatvorene privatne klinike i dijagnostički centri.

Doktor Sandip Saha, pedijatar u privatnoj klinici, rekao je Rojtersu da će danas raditi samo u hitnim slučajevima.

Indijski Centralni istražni biro, agencija koja istražuje silovanja i ubistva, pozvala je na razgovor veliki broj studenata medicine sa fakulteta gdje se dogodilo krivično djelo da utvrde okolnosti zločina.

CBI je juče saslušao i direktora bolnice, koja je pri ovom fakulutetu.