latinica  ћирилица
17/08/2024 |  12:29 ⇒ 14:52 | Autor: RTRS

Rudo ima bogatu istoriju - između ostalog most stariji od Višegradske ćuprije (VIDEO)

Rudo ima bogatu istoriju iz koje se izdvajaju pojedinosti da na njegovoj teritoriji postoji most stariji od Višegradske ćuprije, u jednom od njegovih sela osnovana je prva Zemljoradnička zadruga i BiH, početkom Drugog svjetskog rata bilo je jedno od tri mjesta u Evropi, pored Moskve i Londona, u kojoj je boravila Vrhovna komanda tadašnje Narodno-oslobodilačke Јugoslavije.
Most u Rudom - Foto: RTRS
Most u RudomFoto: RTRS

Dolovi se nalaze na petnaestom kilometru od Rudog iznad magistrale koja vodi prema Višegradu i Ustiprači. Lošim makadamskim putem stiže se do nekada strateškog mosta na karavanskim putevima Otomanske imperije. Sagrađen je sredinom 16. vijeka po naređenju velikog vezira Mehmed-paše Sokolovića koji je porijeklom iz sela Sokolovići kod Rudog. Ovaj zapušteni nacionalni spomenik na Viševskom potoku dug je 11,5 metara, širok 2,5 metara, a visok je sedam metara.

Kada je u novembru 1876. godine nabujali Lim poplavio, sada staro Rudo, austro-ugarske vlasti su započele izgradnju novog Rudog, na bezbjednijem mjestu.

Značaj Rudog, kao pograničnog mjesta "dvojna monarhija" je prepoznala i izgradnjom uskotračne pruge. Tome svjedoči i danas zapuštena zgrada željezničke stanice na Uvcu, koja je manja kopija zgrade u Beču.

Ponos Rudog je i Hram Svetih apostola Petra i Pavla izgrađena prije 112 godina, sa satom iz 1936. godine.

U Štrpcima se nalazi i nacionalni spomenik - crkva brvnara posvećena Svetom Proroku Iliji Bogovidcu građena između 1875. i 1979. godine.

U Rudom je 21. decembra 1941. godine formirana Prva proleterska udarna brigada Narodno-oslobodilakče vojske Јugoslavije, o čijem ratom putu postoji u muzejska zbirka u Domu kulture.