latinica  ћирилица
17/08/2024 |  13:58 ⇒ 13:59 | Autor: SRNA

Vujović: Od velikog značaja da jedan helikopter bude stacioniran u Hercegovini

Načelnik opštine Bileća Veselin Vujović ukazao je danas na značaj dejstva helikoptera Republike Srpske i Srbije na gašenju požara na izuzetno nepristupačnom terenu u bilećkim selima, te istakao da bi za Hercegovinu bilo važno da jedan helikopter bude stacioniran i dežuran na tom području tokom ljeta.
Veselin Vujović - Foto: RTRS
Veselin VujovićFoto: RTRS

Vujović je istakao da su helikopteri Helikopterskog servisa Republike Srpske i MUP-a Srbije odradili izuzetan posao u proteklih nekoliko dana i da je njihov rad bio izuzetan i sinhronizovan rad.

- Imali smo situaciju da u Bileći dejstvuju tri helikoptera iz dva postavljena bazena i praktično svakih četiri do pet minuta letjelica uzme vodu i istrese je tamo gdje treba - rekao je Vujović nakon što su ugašeni požari na području Bileće koji su bili aktivni prethodnih dana i u kojima su bili ugrožene i seoske kuće.

On je naveo da je veoma značajno dejstvo helikoptera u nepristupačnom i krševitom terenu, poput onog u bilećkim selima zahvaćenim vatrom, a gdje, kako je rekao, ne može ljudska stopa proći, a kamoli donijeti 20 litara vode za gašenje.

- Za Hercegovinu bi bilo značajno da jedan helikopter bude stacioniran i dežuran na ovom području tokom ljeta - rekao je Vujović i dodao da se nada se da će u narednom periodu to biti slučaj i da će letjelica biti na raspolaganju u Hercegovini.

Vujović je dodao da su bilećki vatrogasci, osim sopstvenih snaga i cisterni, imali pomoć i cistreni iz Gacka i iz vatrogasnog društva iz Lastve iz Trebinja, a bila je angažovana i jedna privatna cistrena koja je dovozila vodu do bazena da bi sve funkcionisalo.

On je rekao i da je bilećka policija izlazila na teren na neke od lokacija gdje su nastajali požari zbog sumnje da su podmetnuti.

Vujović je dodao i da je na području planine Baba još aktivan dio požara koji se sam gasi i ugorava, te se ne može dalje širiti, a na jednom dijelu tog požara oko sela Brestice je pala kiša, pa je na tom dijelu ugašen.

Govoreći o opstrukcijama iz Sarajeva zbog kojih helikopteri iz Srbije dugo nisu mogli da dođu u Srpsku da pomognu u gašenju požara, Vujović je istakao da bi u tom slučaju, prema njegovom mišljenju, trebalo ignorisati Sarajevo.

- Kada smo u nekom problemu mi ili Srbija i jedni drugima možemo pomoći bilo kako, ja ne bih tražio ni od koga nikakvu saglasnost nego bih upotrijebio ta sredstava koja su u tom trenutku potrebna za gašenje požara i svih drugih nepogoda koje mogu da se dese s obje strane Drine - rekao je Vujović.