latinica  ћирилица
17/08/2024 |  18:03 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Negativan revizorski izvještaj za Bijeljinu; Gradonačelnik krivicu prebacio na druge (VIDEO)

Bijeljina je dobila negativan revizorski izvještaj o poslovanju Gradske uprave. Brojne realokacije budžetskih sredstava, samovolja gradonačelnika, probijanje budžeta, samo su neki od nepravilnosti koje se navode. Gradonačelnik Ljubiša Petrović izbjegava odgovor na ovo pitanje. Krivicu je ponovo prebacio na druge.
Gradska uprava Bijeljina (Foto: gradbijeljina.org) -
Gradska uprava Bijeljina (Foto: gradbijeljina.org)

Od čovjeka iz naroda koji brine o narodnom novcu, gradonačelnika koji u zoru prekida sjednice Upravnih odbora preduzeća i podnosi krivične prijave, Ljubiša Petrović je došao u poziciju da mu revizori otkriju trošenje budžetskog novca po njegovoj volji, odnosno kršenje Zakona o budžetskom sistemu, Zakona o fiskalnoj odgovornosti i Odluku o budžetu grada Bijeljina za prošlu godinu.

- Revizija je našla skoro 4,7 miliona KM za obaveze po osnovu ličnih primanja zaposlenih, što je prikazano kao obračunska kategorija, a ne kao tekuća obaveza koja mora da se isplati u toku godine - kaže bijeljinski odbornik Vaso Arsenović.

Nepravilnosti u toku trošenja budžeta pronađene su i u tzv. relokacijama budžetskih stavki koje su vršene mimo odluke o izvršenju budžeta, a kako ističe Arsenović, samo je Skupština ta koja donosi odluku o relokaciji sredstava.

Gradonačelnik Petrović se pravda da mu razne inspekcije dolaze i češljaju njegov rad. Odgovornost prebacuje na skupštinsku većinu zbog neusvajanja rebalansa budžeta, a opravdanje nalazi i u vraćanju kredita pojedinim firmama što mu je, kako kaže, u nasljedstvo ostavila prethodna uprava.

- Glavna služba za reviziju je i ranije posjećivala našu Gradsku upravu grada Bijeljine. Neka oni rade svoj dio posla, mi ćemo naš iz okvira naših nadležnosti - kaže Petrović.

Glavna služba za reviziju završila je posao u Bijeljini, i negativno ocijenila rad gradonačelnika, što njega očigledno ne brine. Konkretnog odgovora na pitanje koliko je Gradska uprava imala zaposlenih kada je stupio na dužnost, a koliko ih ima danas, Petrović nema.

Arsenović ističe i da su sumnjiva su i dva miliona KM, koja su prebačena pod čudnim okolnostima u okviru projekta Led rasvjeta. Te rasvjete, kaže, nema dvije godine.

Revizorski izvještaj o poslovanju Gradske uprave na čijem je čelu Ljubiša Petrović je negativan. Da li će zbog toga biti odgovornosti? Na to pitanje javnost od gradonačelnika Bijeljine neće dobiti odgovor. Možda ga dobije od nekih drugih nadležnih institucija. U prošlosti su bijeljinski gradonačelnici i direktori pojedinih firmi zbog negativnog poslovanja završavali na sudu.