latinica  ћирилица
20/08/2024 |  15:44 ⇒ 15:45 | Autor: SRNA

Pojavila se kju groznica u Nikšiću i Danilovgradu, eutanazirano 14 grla

Na nekoliko velikih farmi krava u Danilovgradu pojavila se kju groznica i dosad je eutanazirano najmanje 14 grla, rekao je direktor crnogorske Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković.
Crna Gora - Foto: RTRS
Crna GoraFoto: RTRS

- Mi smo uvijek zabrinuti kad su u pitanju zoonoze, bolesti koje se sa životinja mogu prenijeti na čovjeka. To nije alarmantno stanje i ništa što se ne dešava inače za ovaj period godine - rekao je Đaković za portal RTCG.

Prema njegovim riječima, ovo je uobičajena situacija za ovaj period, te da se to ponavlja iz godine u godinu.

- Kad je ljeto bolest se pojača, sa hladnim danima to pada. Možda je ima malo više nego prethodnih godina. Kju groznica je prisutna već godinama u Crnoj Gori. Ona se ne može suzbiti i iskorijeniti, čak kod nas se već i odomaćila pod nazivom "balkanski grip" - pojasnio je on.

Đaković kaže da je Uprava donijela program i set mjera koji će da sprovede kako bi učinila sve da bolest stave pod kontrolu. "Formiran je i stručni tim koji sve prati", navodi on.

Đaković kaže i da postoji vakcina koju je odobrila EU i da se o tome razmišlja kao opciji. "Ukoliko naš stručni tim donese odluku, moraćemo odvojiti sredstva za kupovinu te vakcine", poručio je on.

Da se kju groznica pojavila i u Nikšiću potvrdila je i veterinarski inspektor Slavica Sudžum.

- Na jednoj farmi u Nikšiću potvrđeni su slučajevi kju groznice. Nekoliko je krava eutanazirano i shodno preporukama zakopano, a nekoliko je oboljelih. Obaviještena je i epidemiološka služba u Nikšiću - kaže Sudžumova.

Ona smatra da država treba da donese odluku o vakcinaciji grla, te naglašava da je riječ o vakcini koja košta svega nekoliko evra.

Kju groznica je profesionalna bolest stočara, veterinara i ljudi koji su u direktnom kontaktu sa životinjama. Ova groznica, kada se unese u organizam, može i da ne izazove značajne simptome.

Međutim, javlja se i oboljenje koje se manifestuje povišenom temperaturom, upalom pluća, malaksalošću, a uspješno se liječi antibioticima. Izaziva je bakterija cohiella burnetii.