latinica  ћирилица
20/08/2024 |  18:14 ⇒ 18:22 | Autor: RTRS

U Prnjavoru održana druga Fijakerijada - smotra paradnih konja i fijakera (VIDEO)

U Prnjavoru je održana druga po redu Fijakerijada, a koja je okupila je 11 kočija i 12 jahača iz Gradiške, Tuzle i Prnjavora. Cilj manifestacije je nastaviti tradiciju održavanja izložbi rasnih grla stoke ali i obogatiti sadržaj tradicionalnog vašara.
Fijakerijada Prnjavor - Foto: RTRS
Fijakerijada PrnjavorFoto: RTRS

Lipicaneri upregnuti u elegantne zaprege u Prnjavoru su bar na kratko oživjeli duh i zaboravljenu tradiciju prošlih vremena. Porodica Iriškić iz Prnjavora na fijakerijadi je učestvovala sa tri kočije i šest konja.

Ljubav prema konjima gaje decenijama unazad.

- Otac mi je držao konje i kad sam imao prvu priliku, kupio sam konja, to je bilo prije više od 40 i od tada držim konje i trenutno ih imam 30 konja. Treba obezbijediti hranu i treba sve normalno, ali ljubav je ljubav, ja to volim i onda i ne gledam na to - naveo je Mihad Iriškić iz Prnjavora.

Švajcarkinja Karin Tešić rodni Cirih zamijenila je životom u Okolici kod Prnjavora.

Ljubav prema konjima prenosi na najmlađe, koje godinama uči jahanju.

- Imam samo ova tri konja za jahanje, i imam još jednog ždrijepca ali malen je, to se još ne jaše, od dvije godine, ali ima ergela - kaže Tešić.

Raim Bečić iz Lukavca kaže porodično se bave uzgojem konja. Cilj im je da na svom imanju posjeduju vrhunske rase.

- Imamo dva, jednog smo iz Srbije dovezli za vrijeme virusa korone, a drugog prije četiri mjeseca iz Holandije. Planiramo još ako Bog da četiri iz Holandije dovesti, i podmlatke uvijek da imamo - dodao je Bečić.

Organizatori kažu ni loši vremenski uslovi nisu spriječili ljubitelje konja da posjete drugu po redu Fijakerijadu.

- Nama je zapravo u cilju da očuvamo tradiciju izložbe stoke koja je prije nekih 30 godina u dane vašara redovno organizovana - istakla je Dragana Nježić, direktorka Komunalnog preduzeća "Park" Prnjavor.

Gradonačelik Prnjavora Darko Tomaš izrazio je nadu da će ova manifestacija postati tradicija.

- Broj ljudi ovdje okupljen svakako govori o tome da je ovo nešto što je dobro i što je važno i uvjeren sam da će postati tradicija i u narednom periodu - poručio je Tomaš.

Odabran je najljepši konj i najljepša kočija.

Najboljim jahačima uručene su nagrade.