latinica  ћирилица
20/08/2024 |  22:25 ⇒ 22:32 | Autor: SRNA

Izložba radova sa Petog međunarodnog bijenala radova na papiru u Prijedoru

U Muzeju Kozare večeras je otvorena izložba stotinjak radova 64 autora iz 10 zemalja, učesnika konkursa Petog međunarodnog bijenala radova na papiru "Prijedor 2024".
Izložba - Foto: SRNA
IzložbaFoto: SRNA

Riječ je o izboru najuspješnijih od oko 200 radova koliko je stiglo na ovaj međunaroni konkurs.

Direktor Muzeja Kozare Dragana Mamić rekla je novinarima da ova manifestacija, koja godinama okuplja veliki broj umjetnika iz cijelog svijeta, Prijedor stavlja na jedinstvenu mapu kulturnih dešavanja, ne samo regije, nego i šire kada je riječ o radovima na papiru malog formata.

Najbolje radove izabrao je stručni žiri u sastavu Milan Đorđević i Svetlana Volić iz Srbije, te Zoran Banović iz Republike Srpske.

U kategoriji crtež i grafika glavnu nagradu dobila je Dragana Grujičić iz Srbije, u kategoriji intermedija Gaj Langevin iz Kanade, a u kategoriji slikarstvo Milan Krajnović iz Republike Srpske.

Dobitnicima slijedi i novčani iznos nagrade od po 500 evra, a svi prvonagrađeni radovi postaju dio likovne zbirke Muzeja Kozare.

Posebno priznanje, odnosno pohvale dobili su Bojana Mihajlović iz Republike Srpske i Žarko Vučković iz Srbije, a za najbolji studentski rad pohvaljena je studentkinja Akademije umjetnosti u Banjaluci Maša Grmaš.

Nagrađeni umjetnik Milan Krajnović izjavio je novinarima da mu je bila čast da učestvuje na ovakvoj smotri.

- Ova međunarodna izložba pokazuje kakvo je stanje scene kada govorimo o radovima malog formata, prije svega onih koji su rađeni na papiru u izložbenim kategorijama crtež i grafika, slikarstvo i intermedija - rekao je Krajnović.

Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije Aleksandar Milješić izjavio je da je ovo tradicionalna manifestacija koja se bijenalno održava od 2016. godine.

- Ovo je jedinstveno bijenale na području BiH, a posebno smo ponosni što na ovom konkursu učestvuju umjetnici iz cijelog svijeta, što Prijedor pozicionira kao grad kojem je veoma stalo do umjetnosti i kulture - rekao je Milješić.

On je naveo da je ovo bila 58. i ujedno posljednja manifestacija u okviru "Prijedorskog ljeta" koje je počelo 18. juna.

Pokrovitelj Petog međunarodnog bijenala radova na papiru je grad Prijedor, a izložba u Muzeju Kozare biće otvorena do 30. septembra