latinica  ћирилица
21/08/2024 |  09:27 ⇒ 11:41 | Autor: TANЈUG

Prijetnje upućene i Ambasadi Srbije u Bernu

Nakon prijetnji napadima koje su ranije dobile ambasade i konzulati Srbije u Njemačkoj i Austriji, prijetnje je, kako je danas izjavio ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić, dobila i Ambasada Srbije u Bernu.
Zastava Srbije (Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Zastava Srbije (Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

- Naše institucije, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Bezbjednosno-informativna agencija i ostali, su u kontaktu sa svojim kolegama u tim zemljama. Naše diplomate, naša diplomatsko-konzularna predstavništva i naši građani su bezbjedni i nastavićemo da radimo zajedno sa partnerima u međunarodnoj zajednici na suzbijanju ove vrste ekstremizma - rekao je on za RTS.

Istakao je da Srbiju ovakve prijetnje neće zaplašiti ni spriječiti u djelovanju pa će, kako je naveo, svaka srpska ambasada i svaki srpski konzulat biti mala kancelarija za Kosovo i Metohiju koja će da govori o kršenju kolektivnih ljudskih prava Srba na KiM i progonu kome su Srbi izloženi.

- Nećemo se povući pred terorom. Naprotiv, ujedinićemo se. Srbija djeluje u ime svih svojih građana bez obzira na nacionalnost. Јednako ćemo se boriti za prava građana i drugih nacionalnosti, pa i za prava Albanaca, Bošnjaka, svih drugih na teritoriji građana Srbije. Ali nećemo se povlačiti pred ekstremistima, pred nasiljem i terorom - rekao je on.

Ocijenio je da neko mora da odgovara za prijetnje terorističkim napadima i naveo da kada to kaže ne misli samo na osobu ili osobe koje su odabrane da prijete ili pripremaju napade, već da moraju da odgovaraju oni čija politika dovodi do toga da se ova vrsta ekstremizma uvodi u mejnsrtim političkog djelovanja.

Povodom prijetećih poruka koje su, putem mejla, ranije primili Aerodrom Beograd, ambasade i konzulati Srbije u Austriji i Njemačkoj i Beogradski centar za bezbjednosnu politiku, MUP Srbije je dobio zvaničnu informaciju da je riječ o licu Denisu Krasnićiju iz Švajcarske, porijeklom sa Kosova i Metohije.