latinica  ћирилица
22/08/2024 |  07:40 ⇒ 10:10 | Autor: Agencije

Vraćaju se velike vrućine?

Toplotni talas koji je na Balkanu trajao od kraja jula, na kratko je prekinut ove nedjelje blagim padom temperature i vremenskim nepogodama. Prema prognozama meteorologa vrućine se vraćaju već ovog vikenda.
Vrbas - Foto: RTRS
VrbasFoto: RTRS

Meteorolozi najavljuju i u septembru visoke temperature - do 35 stepeni Celzijusa.

Ivan Ristić, meteorolog, kaže za Blic da će toplotni talas zahvatiti naše područje već u danima vikenda.

- Do 27. avgusta će ponovo biti jako toplo. Vraća se sparna toplota, topli talas i dalje ne posustaje. Zatim će doći do totalne promjene cirkulacije. Islandski ciklon će skoro nestati, oslabiće i bićemo pod uticajem istočnog evropskog anticiklona s tim što da je zima padao bi snijeg. Slična situacija se desila i u januaru, samo što sada nije u pitanju hladan, već vreo vazduh na istoku Evrope. Imaćemo minimalni pad temperature, od 32 do 36 stepeni - rekao je Ristić.

Govoreći o vremenskom fenomenu "Toplotna kupola" pojasnio je da je vazduh nad Balkanom i dalje zarobljen toplotnom kupolom koja se "zaglavila" između Alpa i Karpata.

- Prema sadašnjim prognozama ljeto se nastavlja do daljnjeg, ali se očekuje ipak trend manjeg pada temperatura početkom septembra. Јulski talas toplog vazduha smo nekako i zaboravili, a avgustovski nikako da prođe, traje još od oko 10. avgusta. Postaje naporno i veoma je važno štititi se od visokih temperatura i sunca u najtoplijem dijelu dana. Obavezna je hidratacija - dodaje Ristić.

On je pojasnio da bi kodnas, ali i Evropi, dobro zahladnilo potreban je ATR - atlanski blok, koji bi usmjerio hladan arktički vazduh na jug koji bi kroz "bečka vrata" stigao i do nas.

- Da li će generatori cirkulacije na planeti Pacifik i Indijski okean živnuti ostaje da se vidi u narednim mjesecima. Od juna smo u režimu toplotnih talasa, Balkan djeluje kao toplotno ostrvo. Čak i mape za decembar "ostaju u crvenom", što znači da je temperatura za skoro tri stepena veća od normalnih - istakao je Ristić za Blic.