latinica  ћирилица
23/08/2024 |  12:37 ⇒ 13:37 | Autor: SRNA

Napadnuta srpska djeca u Mostaru, povratničko selo oblijepljeno kukastim krstovima

Na igralištu u mostarskom povratničkom naselju Baćevići više nepoznatih osoba napalo je srpsku djecu, a igralište i selo oblijepljeno je kukastim krstovima, slovom "U" i "HVO", potvrdili su mještani ovog naselja.
Kukasti krst u Mostaru - Foto: SRNA
Kukasti krst u MostaruFoto: SRNA

Djeca su napadnuta sinoć, a mještani tvrde da se kroz selo prije četiri noći čula i rafalna pucnjava.

Predsjednik Koordinacije Srba Mostar Dušan Golo, koji živi u selu Baćevići, rekao je da su mještani ovog naselja, a posebno djeca, tri dana izložena nasilju i maltretiranju, a da niko ništa ne preduzima.

- Prije četiri noći u selu se čula rafalna pucnjava. Neko je naišao kroz selo i pucao. O ovome me obavijestila predsjednik mjesne zajednice. Tada nismo ništa prijavili policiji. Nakon toga, prije tri noći, počinje maltretiranje naše djece na igralištu, a sve je kulminiralo sinoć napadom na djecu - pojasnio je Golo.

On je naveo da je seosko igralište, na kojem se okupljaju srpska deca, a koje se nalazi uz društveni dom, oblijepljeno kukastim krstovima, slovom "U", te obilježjima navijačke grupe "Ultras" i "HVO".

Golo je rekao da je sve kulminiralo sinoć kada je grupa momaka napala djecu na igralištu.

- Pitali su našu djecu ko je odlijepio i skinuo te naljepnice. Јavio se jedan dječak i njega su napali i udarili šakom. Moj unuk je pozvao oca, mog zeta, koji je došao i zatekao nepoznate mladiće da napadaju i maltretiraju djecu. On je pokušao da ih otjera, da bi oni tada zaprijetili da će doći stariji i sve ih u Baćevićima pobiti - ispričao je Golo.

On je naveo da su u selo dolazili sa dva automobila, te da su tablice zapisane, a da je o svemu je obaviještena i policija.

- Ljudi su jako uznemireni. Ovdje svi rade šta hoće, prijete. Krajnje je vrijeme da se to zaustavi. Mislim da to neko radi smišljeno, jer ne mogu da vjerujem da djeci i mladićima pada na pamet da kukaste krstove lijepi po srpskom selu i pored spomenika žrtvama fašizma -  istakao je Golo.

Baćevići su srpsko povratničko selo na jugu Mostara.

Portrparol Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić rekao je da je policija dobila prijavu da u selu Baćevići ima plakata uvredljivog sadržaja.

- Јutros je bila prijava i pripadnici Odjeljenja kriminalističke policije su na terenu i sprovodi istragu - naveo je Marić.