latinica  ћирилица
24/08/2024 |  11:24 ⇒ 14:54 | Autor: RTRS

Položeno cvijeće na spomen-ploču ocu Gerasimu u manastiru Gomionica (FOTO/VIDEO)

U okviru obilježavanja 59. "Kočićevog zbora" položeno je cvijeće na spomen-ploču ocu Gerasimu u manastiru Gomionica.
Spomenik Gerasimu Kočiću - Foto: RTRS
Spomenik Gerasimu KočićuFoto: RTRS

Cvijeće je položila ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić. 

Manastir Gomionica (Foto: RTRS)

Stojičićeva je izjavila je da bi trebalo više da se govori o onome što je Kočić ostavio kao zaostavštinu svojim djelima.

- Djeca uče lektiru, njegove pripovjetke, satire i pjesme, ali bi trebalo, zajedno sa ustanovama kulture i književnicima, da imaju priliku i iz nekog drugog ugla upoznati Petra Kočića - rekla je Stojičićeva.

Nakon polaganja cvijeća, u porti manastira Gomionica održan je književni čas. 

Književnik Miladin Berić rekao je da će nastaviti da gaje sjećanje na velikog pisca i narodnog tribuna kakav je bio Petar Kočić i poručio da će Kočićeva djela još dugo živjeti.

Iguman manastira Gomionica otac Metodije poručio je da je Kočić omiljeni čovjek sa ovih krajeva koji je u manastir Gomionica došao kao dječak od dvije godine.

- Njegov otac, kao udovac, sveštenik Јovan iz Stričića primio je monaški postrig 1880. godine i postao je monah Gerasim. On je sa sobom doveo i svoju djecu. Petar je svoja prva slova i riječi koje je učio da zapisuje naučio od svoga oca, igumana i monaha - rekao je iguman Metodije.

Manifestacija "Kočićevog zbora nastavlja se u 15.30 časova kada će se na zborištu u Stričićima održati prvi dio bodljavine bikova za nagradu "Јablan".

Do danas je za borbu prijavljeno blizu 40 bikova iz BiH i Hrvatske.

U Narodnom pozorištu Republike Srpske će u 18.00 časova biti promovisana književna djela zmijanjskih pisaca.

Svečana akademija biće održana u NPRS u 20.00 časova i na njoj će biti dodijeljena Kočićeva nagrada i nagrada "Zmijanjče". Prenos svečane akademije možete gledati na RTRS i našem portalu.

Svečanoj akademiji prisustvovaće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Prisutnima će se obratiti besjednik i dobitnik Kočićeve nagrade akademik Matija Bećković.

Dobitnik nagrade "Zmijanjče" je učenica devetog razreda Osnovne škole "Dositej Obradović" iz Prijedora Tamara Bilbija za pjesmu "Moja Republika Srpska".

Nakon dodjele nagrada u 21.00 čas uslijediće ambijentalna projekcija - pisma Kočiću u NPRS.

Program 59. "Kočićevog zbora" održava se od 22. do 25. avgusta u Beogradu, Banjaluci i Stričićima pod pokroviteljstvom predsjednika Republike i Vlade Republike Srpske.