latinica  ћирилица
24/08/2024 |  12:10 ⇒ 12:27 | Autor: RTRS

Prijedor domaćin 19. Blanik kupa (VIDEO)

Na prijedorskom aerodromu Urije održava se 19. Blanik kup, takmičenje u preciznom slijetanju jedrilicom blanik koja se koristi za obuku.
Blanik kup, Prijedor - Foto: RTRS
Blanik kup, PrijedorFoto: RTRS

U takmičenjima ekipnih i pojedinačnih kategorija, ove godine učestvuje 20 jedriličara iz Srpske, regije, Poljske i Australije.

Direktor Kupa Danijel Špadić izjavio je da se takmičenje pilota u preciznom slijetanju odvija u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji na dvosjednoj višenamjenski opremljenoj jedrilici blanik L-23 i avionu za šlepanje jedrililica utva 75.

On je istakao da je cilj da ovo takmičenje protekne bezbjedno i da se takmičari, osim nadmetanja, upoznaju i razmijene iskustva.

Takmičarima je na pisti označeno polje u obliku pravougaonika dužine 130 metara i 8 metara širine, a pobjednik je pilot koji bude imao najkraći zaustavni put od tačke dodira piste do tačke zaustavljanja.

Kup je otvorio načelnik resornog gradskog odjeljenja Aleksandar Milješić, podsjetivši da je ovo jedna od manifestacija po kojoj je grad Prijedor prepoznatljiv.

On je ovom prilikom podsjetio i na tragično nastradalog Ljubišu Aramandu koji je bio dugogodišnji direktor ovog takmičenja i nastavnik jedriličarstva.

Јedriličarska sekcija Aerokluba Prijedor ove godine obilježava 70 godina od svog osnivanja.