latinica  ћирилица
24/08/2024 |  19:51 ⇒ 19:52 | Autor: sputniknews.com

Patrijarh Kiril pozvao vjerske lidere da stanu u zaštitu Ukrajinske pravoslavne crkve

Ruski patrijarh Kiril danas je pozvao crkvene poglavare i vjerske lidere da stanu u zaštitu kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, nakon što je Kijev zabranio vjerske organizacije povezane sa Rusijom na svojoj teritoriji.
Patrijarh Kiril (foto: arhiva/EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Patrijarh Kiril (foto: arhiva/EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

- Dugi niz godina UPC je proganjana od strane državnih organa Ukrajine. U medijima je pokrenuta klevetnička anticrkvena kampanja protiv njenog sveštenstva i vjernika, koja je imala za cilj klevetanje kanonskog pravoslavlja - rekao je patrijarh.

U saopštenju, poglavar Ruske pravoslavne crkve je istakao da su očigledne protivrečnosti odredaba tog zakona sa normama Ustava Ukrajine, njenim međunarodnim ugovorima, ljudskim pravima i osnovnim principima prava više puta navedenim u dokumentima najvećih organizacija za ljudska prava, prenosi RIA Novosti.

- Anticrkvena politika ukrajinskih vlasti je godinama kritikovana od strane međunarodne zajednice. Moskovska patrijaršija je više puta svjedočila o teškom položaju ukrajinskih vjernika i progonu koji je pokrenut protiv njih - dodao je patrijarh Kiril.

Ranije danas, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je zakon o zabrani djelovanja u Ukrajini vjerskih organizacija povezanih sa Ruskom Federacijom.