latinica  ћирилица
26/08/2024 |  07:03 ⇒ 11:57 | Autor: TANЈUG

Telegram: Očekujemo da situacija u vezi sa hapšenjem Durova bude brzo riješena

Platforma Telegram saopštila je da poštuje zakone EU, uključujući Zakon o digitalnim uslugama i da posluje u skladu sa standardima te grane industrije, kao i da očekuje da situacija u vezi sa hapšenjem generalnog direktora te društvene mreže Pavela Durova bude brzo riješena.
Telegram (Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH ILLUSTRATION/ilustracija) -
Telegram (Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH ILLUSTRATION/ilustracija)

Platforma ističe da Durov nema šta da krije i da često putuje po Evropi, kao i da je apsurdno tvrditi da je on odgovoran za zloupotrebu Telegrama.

Podsjeća se da gotovo milijarda ljudi širom svijeta koristi Telegram kao sredstvo komunikacije i kao izvor važnih informacija.

Telegram je uz saopštenje podijelio objavu Durova iz marta, u kojoj je naveo da su sve velike društvene mreže lake mete za kritiku zbog sadržaja koji se na njima objavljuju.

Durov je napisao da je medijsko izvještavanje o naporima američke kompanije Meta da se prilagodi novim regulativama EU bilo uglavnom negativno, ali da je kompanija, uprkos tome, ostvarila veliki finansijski uspijeh.

- Telegram će vjerovatno morati da prođe kroz slične faze rasta prije nego što nadmaši stare platforme. Kako brzo rastemo u obimu i značaju, rješavaćemo sve potencijalne izazove na isti način na koji radimo sve ostalo, uz efikasnost, inovativnost i poštovanje privatnosti i slobode govora - naveo je Durov.

Ambasada Rusije u Parizu zatražila je od francuskih vlasti da objasne razloge za pritvaranje Durova, navodeći da su one do sada odbijale da sarađuju po ovom pitanju, javili su ruski mediji.

Osnivač Telegrama zadržan je u subotu veče na pariskom aerodromu Burže, neposredno nakon izlaska iz privatnog aviona kojim je doletio iz Azerbejdžana.

Prema pisanju lokalnih medija, francusko pravosuđe smatra da je Durov umiješan u brojna krivična djela i mogao bi da se suoči sa optužbama za terorizam, trgovinu drogom, prevaru i pranje novca.