latinica  ћирилица
26/08/2024 |  07:54 ⇒ 09:25 | Autor: TANЈUG

Počinje US open, Đoković kreće u pohod na 25. grend slem titulu

Na teniskim terenima Flešing Medouza u Njujorku danas počinje posljednji grend slem turnir sezone, US open.
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE) -
Novak Đoković (Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE)

Ovogodišnji nagradni fond US opena iznosi 75 miliona dolara. Pobjednici u singlu u muškoj i ženskoj konkurenciji dobiće po 3,6 miliona dolara, a poraženima u finalu će pripasti po 1,8 miliona dolara.

Titulu u muškoj konkurenciji brani srpski teniser Novak Đoković, koji je prošle godine u finalu pobijedio Rusa Danila Medvedeva 6:3, 7:6 (7:5), 6:3.

Najbolji srpski teniser će pokušati da u Njujorku osvoji 25. grend slem trofej u karijeri. Đoković je Otvoreno prvenstvo SAD osvojio 2011,2015, 2018. i 2023. godine.

Srpski teniser će u prvom kolu ovogodišnjeg US opena u utorak od tri sata iza ponoći po centralnoevropskom vremenu igrati protiv Radua Albota iz Moldavije.

Srbiju će u singl konkurenciji predstavljati još Miomir Kecmanović, Laslo Đere, Dušan Lajović i Hamad Međedović.

Kecmanović će u ponedjeljak oko 20 časova u prvom kolu igrati protiv Јapanca Јošihita Nošioke, a Đere će se dva sata kasnije sastati sa Јan-Lenardom Štrufom iz Nemačke.

Lajović će u utorak u prvom kolu igrati protiv Danila Medvedeva, dok će rival Međedoviću na startu turnira u Njujorku biti Fabijan Marožan iz Mađarske.

Trofej na US openu u ženskoj konkurenciji braniće Amerikanka Koko Gof, koja je prošle godine u finalu savladala Bjeloruskinju Arinu Sabalenku 2:6, 6:3, 6:2. Gof će u ponedjeljak oko 20 časova u prvom kolu igrati protiv Varvare Gračeve iz Francuske.

Otvoreno prvenstvo SAD biće odigrano od 26. avgusta do 8. septembra.