latinica  ћирилица
26/08/2024 |  08:28 ⇒ 08:28 | Autor: SRNA

Runić: Kazniti počinioce napada na srpsku djecu u Mostaru

Nadležne institucije treba da kazne počinioce napada na srpske povratnike u Mostaru i da konačno pokažu da su spremne da grade suživot u miru i toleranciji, rekla je Srni načelnik opštine Drvar Dušica Runić.
Dušica Runić - Foto: RTRS
Dušica RunićFoto: RTRS

Ona je naglasila da su srpski povratnici u Federaciju BiH zabrinuti za budućnost.

Ako se opet pokaže da nadležne institucije, policija i tužilaštvo tolerišu djela čiji je cilj vrijeđanje i ugrožavanje manjinskih povratnika, što je u dosadašnjoj praksi bio slučaj, onda svi mi koji gradimo život na tlu Federacije treba da budemo zabrinuti za vlastitu budućnost - rekla je Runićeva, komentarišući nedavni napad na srpsku djecu u Mostaru.

Ona je navela da brojne opstrukcije kojima su izloženi Srbi povratnici u FBiH mogu dovesti do ponovog napuštanja vjekovnih ognjišta.

- Uz činjenice da smo ugroženi sa ekonomskog i egzistencijalnog aspekta, bojazan za bezbjednost i ugrožavanje osnovnih ljudskih prava će nas opet poslati u izbjeglištvo - poručila je Runićeva.

Na igralištu u mostarskom povratničkom naselju Baćevići više nepoznatih lica napalo je srpsku djecu, a igralište i selo oblijepljeni su kukastim krstovima, slovom "U" i "HVO", potvrdili su Srni mještani ovog naselja.

Djeca su napadnuta u četvrtak, 22. avgusta, a mještani tvrde da se kroz selo ranije čula i rafalna pucnjava.