latinica  ћирилица
26/08/2024 |  09:47 | Autor: SRNA

Košarac: Napad na srpsku djecu dokaz niskog nivoa bezbjednosti u Mostaru

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac najošrije je osudio napad na srpsku djecu u mostarskom povratničkom naselju Baćevići i pozvao nadležne institucije da hitno istraže slučaj i privedu počinioce pravdi, napominjući da je ovo osmi napad na Srbe u Mostaru od početka godine.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Neobjašnjivo je i krajnje zabrinjavajuće da nijedan počinilac napada na Srbe u Mostaru nije otkriven, niti sankcionisan. I dalje čekamo na odgovore ko prijeti srpskoj djeci, ko stoji iza opasnih i radikalnih poruka, ko je oskrnavio Sabornu crkvu u Mostaru, ko skrnavi srpske grobove, ko je zapalio automobil srpskog povratnika u naselju Hodbine - istakao je Košarac.

On je ukazao da je ovo dokaz veoma niskog nivoa bezbjednosti u samom Mostaru.

- Opasno je i krajnje uvredljivo ćutanje nadležnih institucija u Mostaru, Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Federaciji BiH /FBiH/. Niko od tih ljudi se nije obratio srpskim povratnicima. Muk je i kod međunarodnih zvaničnika koji su glasni u svim drugim slučajevima, osim kada su žrtve napada srpski povratnici. To nam govori kakvo je zapravo stanje u FBiH i BiH - upozorio je Košarac.

Srbi u Mostaru, dodao je on, ne traže ništa drugo osim onoga što im pripada - da mogu mirno živjeti na svojim ognjištima.

Prema njegovim riječima, jedinu podršku koji Srbi u Mostaru imaju je podrška Srpske i Srbije, čiji predsjednici i institucije vode računa o svakom Srbinu ma gdje god da se on nalazio.

- Očekujem da će ministar bezbjednosti Nenad Nešić nakon današnje posjete Baćevićima imati ozbiljne razgovore sa federalnim ministrom Ramom Isakom i nadležnim strukturama u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Svi moramo stati u zaštitu srpskih povratnika i doprinijeti njihovoj borbi za ostvarivanje prava, ličnu bezbjednost i zaštitu imovine - poručio je Košarac na Instagramu.

On je ponovo apelovao na nadležna tijela da promptno reaguju i sankcionišu odgovorne za napade.

- Mir, bezbjednost i stabilnost nemaju cijenu - konstatovao je Košarac.

Na igralištu u mostarskom povratničkom naselju Baćevići više nepoznatih lica napalo je srpsku djecu, a igralište i selo oblijepljeni su kukastim krstovima, slovom "U" i "HVO", potvrdili su Srni mještani ovog naselja.

Djeca su napadnuta u četvrtak, 22. avgusta, a mještani tvrde da se kroz selo ranije čula i rafalna pucnjava.