latinica  ћирилица
26/08/2024 |  09:50 ⇒ 12:21 | Autor: SRNA

Požar na Konjuhu; Očekuju se pomoć Oružanih snaga

U gašenju požara na planini Konjuh kod Kladnja danas se očekuje pomoć Oružanih snaga BiH.
Požar - Foto: RTRS
PožarFoto: RTRS

Požar, koji je i dalje aktivan, gase pripadnici Civilne zaštite Kladanj, javnog preduzeća "Šume Tuzlanskog kantona" i vatrogasci iz Živinica i Kalesije.

Izvršni direktor "Šume Tuzlanskog kantona" Amel Mazalović sinoć je saopštio da bager pravi bezbjednosni pojas oko odmarališta "Muška voda" kako požar, koji je vrlo jakog intenziteta, ne bi ugrozio objekat, navedeno je na stranici Federalne civilne zaštite.

On je istakao da su "Šume Tuzlanskog kantona" u noćnom dežurstvu ostavile desetak ljudi zajedno sa vatrogascima Civilne zaštite Kladanj, a kao ispomoć došla su i dva vatrogasna vozila iz Kalesije i Živinica.

Mazalović je istakao da navedena vozila ne mogu dejstvovati jer nemaju pristupni put do požarišta, kao ni kroz pojas šume koji se nalazi oko odmarališta.
On je rekao da je moguće širenje požara i na druge strane jer velika je količina šume pod vatrom i neizvjesno je gdje se požar može šioriti.

Federalni mediji su objavili da je sinoć i jedan od vatrogasaca iz Kladnja zadobio lakše povrede prilikom gašenja vatre.