latinica  ћирилица
26/08/2024 |  13:22 ⇒ 13:27 | Autor: TANЈUG

Francuski sud produžio pritvor osnivaču Telegrama Pavelu Durovu

Francuski sud produžio je pritvor osnivaču Telegrama Pavelu Durovu koji je uhapšen u subotu na aerodromu u Parizu zbog navodnih prekršaja u vezi sa aplikacijom Telegram.
Francuska policija (Foto: EPA-EFE/TERESA SUAREZ) -
Francuska policija (Foto: EPA-EFE/TERESA SUAREZ)

Istražni sudija koji vodi slučaj produžio je u nedelju pritvor Durovu (39) i on može trajati najviše 96 sati, rekao je izvor blizak istrazi, a prenosi Gardijan.

Kada se ta faza pritvora završi, sudija može da odluči da Durova oslobodi ili podnese tužbu i odredi dalji pritvor.

Durov je zadržan je u subotu veče na pariskom aerodromu Burže, neposredno nakon izlaska iz privatnog aviona kojim je doletio iz Azerbejdžana.

Kako je ranije navedeno, on je uhapšen po nalogu u vezi sa prekršajima popularnom aplikacijom za razmjenu poruka.

Istraga se navodno vodi o nedostatku uređivanja sadržaja, a prema pisanju lokalnih medija, francusko pravosuđe smatra da je Durov umiješan u brojna krivična djela i mogao bi da se suoči sa optužbama za terorizam, trgovinu drogom, prevaru i pranje novca.

Telegram je u saopštenju naveo da je njegova moderacija u okviru industrijskih standarda i da se stalno poboljšava.

Ambasada Rusije u Parizu zatražila je od francuskih vlasti da objasne razloge za pritvaranje Durova, navodeći da su one do sada odbijale da sarađuju po tom pitanju, javili su ruski mediji.

Durov je napustio Rusiju 2014. nakon što je odbio da se povinuje zahtjevima Kremlja da ugasi opozicione grupe na društvenoj mreži VK koju je osnovao kada je imao 22 godine.

Napustio je VK nakon spora sa vlasnicima i fokusirao se na Telegram, aplikaciju koju je osnovao sa svojim bratom Nikolajem 2013. godine.
Aplikacija Telegram danas ima 950 miliona aktivnih korisnika i postala je glavni izvor informacija o ratu u Ukrajini, navodi Gardijan.