latinica  ћирилица
26/08/2024 |  17:05 ⇒ 17:08 | Autor: TANЈUG

Dvojica 18-godišnjaka po mjesec dana zatvora zbog napada na Indijca u Zagrebu

Zbog napada iz mržnje na 27-godišnjeg stranog radnika iz Indije u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici krajem prošle sedmice dvojica 18-godišnjaka provešće po mjesec dana u zatvoru u Remetincu, piše danas zagrebački Јutarnji list.
Policija Hrvatske - Foto: RTRS
Policija HrvatskeFoto: RTRS

Zagrebačka policija zaključila je u subotu kriminalističko istraživanje nad dvojicom 18-godišnjaka i jednim maloljetnikom zbog sumnje na to da su fizički napali osobe u Zagrebu, 27-godišnjeg državljanina Indije i 52-godišnjeg državljanina Hrvatske.

Policija sumnja da su 22. avgusta ove godine oko 23:30 u Tkalčićevoj ulici prišli 27-godišnjem državljaninu Indije i 52-godišnjem hrvatskom državljaninu i počeli da ih napadaju najprije verbalno, a potom i fizički, a kada je 52-godišnjak mobilnim telefonom zatražio pomoć policije, maloljetni napadač mu je izbacio mobilni iz ruke.

Za to vrijeme drugi 18-godišnjak je fizički napao državljanina Indije, srušio ga na tlo, a zatim su ga sva trojica udarali nogama i rukama po tijelu. Napadnutima su u pomoć priskočili građani, a osumnjičeni su se dali u bijeg. Međutim, zaustavili su ih i uhapsili policijski službenici i priveli.

Alkotest je pokazao da je kod 18-godišnjaka potvrđena prisutnost alkohola u iznosu od 1.9 g/kg, kod maloljetnika od 1.57 g/kg i kod drugog 18-godišnjaka od 0.96 g/kg. Pružena im je ljekarska pomoć i utvrđeno je da maloljetnik i jedan 18-godišnjak imaju lakše povrede, dok drugi 18-godišnjak nije bio povrijeđen.

Dodaje se i da je kod osumnjičenog 18-godišnjaka pronađena plastična vrećica ispunjena zelenom biljnom materijom izgledom i mirisom karakterističnima za marihuanu ukupne mase 11 g.

Dvojica 18-godišnjaka su privedena Opštinskom državnom tužilaštvu, a maloljetik Opštinskom tužiocu za maloljetnike u Velikoj Gorici.

Policija podsjeća da zakon za djelo iz mržnje propisuje zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina.