latinica  ћирилица
27/08/2024 |  12:59 | Autor: SRNA

Runić: Vlada FBiH povratničke opštine gura u još veću dubiozu

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić izjavila je da Vlada Federacije BiH povratničke opštine koje su najnerazvijenije u BiH gura u potpunu dubiozu, umjesto da im pomaže.
Dušica Runić - Foto: RTRS
Dušica RunićFoto: RTRS

- Vlada Federacije umjesto da se drži obećanja datih na početku mandata da će ravnomjerno razvijati sve opštine, izrazito nerazvijene opštine gura u još veću dubiozu - istakla je Runićeva za Srnu povodom odluke Vlade FBiH da ukine pomoć u iznosu od 125.000 za tekuću likvidnost budžeta koju su sve opštine imale.

Prema njenim riječima, skandaloznom odlukom da se ukine linearna pomoć u iznosu od 125.000 KM za tekuću likvidnost budžeta koju su sve opštine imale prethodnih godina dodatno je otežan njihov položaj.

Ona kaže da je Vlada većinu iznosa od 50 miliona KM namijenjenog za projekte inkasirale upravo razvijenim opštinama, a da se izrazito nerazvijenim nastavlja trend pada davanja.

- Među posljednjih pet po minimalnom iznosu raspodjele nalaze se četiri opštine sa većinskim srpskim povratničkim stanovništvom - naglasila je Runićeva.

Ona ističe da se analizom odluke o raspodjeli ne može doći do realnog kriterijuma koji je korišten u tu svrhu.

- Može se zaključiti da su četiri povratničke opštine dobile tek 1,48 odsto od ukupnog iznosa odobrenih sredstava, a Drvar samo 0,4 odsto, iako je sa četiri delegata u Domu naroda FBiH u odnosu na ukupan broj stanovnika najparlamentarniji grad u BiH - objašnjava Runićeva.

Prema njenim riječima, za realizaciju kapitalnik projekata treba najmanje pet godina, jer je takav tempo i Vlade FBiH kada je u pitanju pomoć povratničkim opštinama.

- Opština Drvar aplicirala je sa projektima vrijednim dva miliona KM, a odobreno je 200.000 za nastavak uređenja gradske pijace. Kada i kako ćemo investirati u infrastrukturu kada ovom dinamikom ne možemo završiti projekat rekonstrukcije pijace sa kojim smo ušli u već treću godinu - rekla je Runićeva

Ona naglašava da trenutno u Drvaru najviše trpe poljoprivredni proizvođači i trgovci na pijaci koji rade u izuzetno teškim uslovima.

- Projekat se implementira sredstvima Vlade FBiH od 2022. godine kada je odobreno 310.000 KM, potom 2023.godine 100.000, a ove 200.000 KM što nam je dovoljno tek za završetak rekonstrukcije objekata. Ostaje da uradimo spoljno uređenje i opremanje rekonstruisanih prostorija za šta je potrebno izdvojiti još najmanje 400.000 KM po trenutnim tržišnim cijenama - kaže Runićeva.

Vlada FBiH donijela je 2. agusta Odluku o raspodjeli sredstava kapitalnih transfera drugim nivoima vlasti.