latinica  ћирилица
30/08/2024 |  13:47 ⇒ 13:51 | Autor: RTRS

Obilježene 32 godine od vojne operacije Smoluća - jedna od najhumanijih bitaka posljednjeg rata

Parastosom i polaganjem vijenaca i cveća na spomen - obilježju poginulim borcima i civilnim žrtvama rata Smoluće, Tinje i Potpeći, na bijeljinskom groblju Pučile obilježeno je 32 godine od oslobađanja oko 7.500 stanovnika ovih sela, koji su u okruženju muslimansko - hrvatskih formacija bili više od četiri mjeseca.
Smoluća - Foto: RTRS
SmolućaFoto: RTRS

"Operacija Smoluća" u kojoj je učestvovalo više jedinica Vojske Republikeb Srpske predvođenih Gardom Panteri, jedna je od najhumanijih bitaka posljednjeg otadžbinskog rata.

U toku četiri mjeseca blokade Smoluće ubijeno je 64 mještana, a više od 160 ranjeno. Proboj pripadnika Vojske Republike Srpske trajao je dva dana i u toj akciji oslobođeno je 7.500 hiljada ljudi. Preživjeli stanovnici Smoluće, Tinje i Potpeći nikada neće zaboraviti tu golgotu.

- Teško je bilo civilima, puno boraca je svoje živote ostavilo ovdje - istakao je prijeratni stanovnik Smoluće Branko Nikić.

Јedinice Vojske Srpske, predvođene Gardom "Panteri", izvršile su u krajem avgusta 1992. godine proboj i omogućile stanovnicima Smoluće, Tinje i Potpeći, prelazak na srpsku teritoriju. Operacija Smoluća jedna je od najhumanijih bitaka posljednjeg otadžbinskog rata.

- Napadali su ih i danju i noću, tako da je tamo bilo mnogo žrtava. To ljudstvo je vapilo za pomoći i donesena je odluka da se izvrši proboj u Smolući - istakao je komandant operacije "Smoluća", general Budimir Gavrić.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić dodao je da se sa ovog mjesta treba ukazati na anomalije pravosudnog sistema u BiH.

- Za takav zločin nisu našli za shodno da bilo koga procesuiraju, a ono što je apsurd da je nekoliko ljudi koji su bili u okruženju procesuirano i osuđeno - dodaje Ostojić.

Nakon parastosa na groblju Pučile, vijence i cvijeće na spomenik poginulim civilima i borcima iz Smoluće, Tinje i Potpoeći, položile su brojne delegacije zakonodavne i izvršne vlasti u Bijeljini, boračke organizacije Bijeljine i susjednog Ugljevika.

- Danas smo svi ovdje, sjećamo se, obilježavamo. Važno je da prenosimo na buduću pokoljena, i da znamo kakvu su žrtvu podnijeli naši roditelji, djedovi da bi mi danas živjeli u Srpskoj - istakao je predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević.

U Smolući, Potpeći i Tinji prije rata bilo je oko 5.000 domaćinstava. Na prijeratna ognjišta vratilo se samo jedan odsto nekadašnjih žitelja a obnovljeno je desetak kuća.