latinica  ћирилица
30/08/2024 |  16:09 ⇒ 17:48 | Autor: RTRS

Obilježeno 32 godine od oslobađanja oko 7.500 stanovnika srpskih sela u blizini Tuzle (VIDEO)

Parastosom i polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen - obilježju poginulim borcima i civilnim žrtvama rata Smoluće, Tinje i Potpeći, na bijeljinskom groblju Pučile obilježeno je 32 godine od oslobađanja oko 7.500 stanovnika ovih srpskih sela u blizini Tuzle, koji su u okruženju muslimansko - hrvatskih formacija bili više od četiri mjeseca.
Obilježavanje - Foto: RTRS
ObilježavanjeFoto: RTRS

"Operacija Smoluća" u kojoj je učestvovalo više jedinica VRS predvođenih Gardom Panteri jedna je od najhumanijih bitaka odbrambeno otadžbinskog rata.

- Puno boraca je ostavilo živote u Smolući, civila. Snajperi su tukli sa obližnjih mjesta, teško je civilima bilo. Brašna je nestajalo, korišteni su mlinovi na traktoru da bi se samljelja proja - rekao je prijeratni stanovnik Smoluće Brano Nikić.

U toku četiri mjeseca blokade Smoluće ubijeno je 64 mještana, a više od 160 ranjeno. Proboj boraca Vojske Republike Srpske trajao je dva dana, i u toj akciji oslobođeno je 7 i po hiljada mještana. Preživjeli stanovnici Smoluće, Tinje i Potpeći nikada neće zaboraviti tu golgotu.

- Propatili smo tamo bez struje, vode, lijekova. Bez ikakve pomoći sa strane, bez municije. Zato smo svake godine ovdje da odamo počast poginulim za odbranu Smoluće - kaže prijeratni stanovnik Potpeći Anđelko Blagić.

Јedinice VRS, predvođene Gardom "Panteri", izvršile su u krajem avgusta 1992. godine proboj i omogućile stanovnicima Smoluće, Tinje i Potpeći, prelazak na srpsku teritoriju. Operacija Smoluća jedna je od najhumanijih bitaka odbrambeno otadžbinskog rata.

- Napadali su ih i danju i noću tako da je tamo bilo mnogo žrtava. To ljudstvo je vapuilo za pomoći i donesena je odluka da se izvrši proboj u Smolući - istakao je komandant operacije "Smoluća" Budimir Gavrić.

Nakon parastosa na groblju Pučile, vijence i cvijeće na spomenik poginulim civilima i borcima iz Smoluće, Tinje i Potpeći, položile su brojne delegacije.

- Sa ovog mjesta želim da ukažem na anomalije pravosudnog sistema BiH. Za takav zločin nisu našli za shodno da bilo koga procesuiraju, a ono što je apsurd da je nekoliko ljudi koji su bili u okruženju procesuirano i osuđeno - dodao je predsjednik Boračke Organizacije Radan Ostojić.

U Smolući, Potpeći i Tinji prije rata bilo je oko 5.000 domaćinstava. Na prijeratna ognjišta vratilo se samo jedan odsto nekadašnjih žitelja, a obnovljeno je deset kuća.

- Danas smo svi ovdje, sjećamo se, obilježavamo. Važno je da prenosimo na buduću pokoljena, i da znamo kakvu su žrtvu podnijeli naši roditelji, djedovi da bi mi danas živjeli u Republici Srpskoj - ističe predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević.