latinica  ћирилица
03/09/2024 |  16:29 ⇒ 17:35 | Autor: SRNA

Vučević: Podjele među građanima žele oni koji vijekovima ne dozvoljavaju da se živi u miru

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je u Novom Pazaru da se ne smije dozvoliti da iko po bilo kom osnovu dijeli građane Srbije, jer podjele žele oni koji vijekovima ne dozvoljavaju narodima na Balkanu da žive u miru.
Miloš Vučević (foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr) -
Miloš Vučević (foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr)

Vučević je poručio da svaki građanin Srbije, bez obzira na nacionalnost ili vjeroispovijest, mora da bude i jeste bezbjedan u Srbiji.

- I to je nešto o čemu nema pregovora i nema razmišljanja. Kao što je svako ko krši zakon i Ustav ove države, bez obzira da li je ove ili one nacionalnosti ili veroispovesti, isto odgovoran, i ne može da bude zaštićen zbog toga - rekao je Vučević odgovarajući na pitanja novinara nakon obilaska sportske sale u Novom Pazaru.

Vučević je istakao da je suštinska poruka njegovog dolaska u Novi Pazar da oni koji žele da podjele građane Srbije jesu oni koji vijekovima ne dozvoljavaju da se živi u miru.

- To su svi oni koji ne žele da mi budemo stabilni i nezavisni, nego žele da zavisimo od nekih drugih. Svi oni koji nikad nisu dozvolili da se balkanski narodi dogovaraju na Balkanu - rekao je Vučević.

On je ocijenio da bi se Srbi, Bošnjaci i drugi narodi koji ovdje žive lakše dogovarali sami i u BiH, i u Srbiji, i svuda.

- Ne smijemo da dozvolimo da nas podjele oni koji bi da posvađaju muslimane i pravoslavne hrišćane. Pa neka svako donese zaključak ko je to. A ja mislim da je svako dovoljno informisan i svjestan ko to radi i zašto to radi. To je nešto što ne smijemo da dozvolimo - poručio je premijer.

On je rekao da nema nikakav problem sa eventualnim većim učešćem Bošnjaka u državnim organima, ali da bi volio da vidi veće aktivnosti bošnjačke zajednice sa željom da učestvuje u tim organima.

Vučević je istakao da je ponosan što vlada koju predvodi, ima dva bošnjačka ministra.

Premijer Srbije odbacio je kao "nevjerovatnu glupost", tvrdnje Nenada Čanka i Sonje Biserko koji su prilikom susreta sa premijerom prištinskih privremenih institucija Aljbinom Kurtijem rekli da Srbija želi da Srbe sa Kosova i Metohije preseli u Rašku oblast.

Vučević je ocijenio da je ta izjava data da bi se napravila tenzija između Srba i Bošnjaka u Raškoj oblasti.