latinica  ћирилица
04/09/2024 |  18:25 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Da li je podjela besplatnih placeva u Banjaluci zakonita ili su građani dovedeni u zabludu? (VIDEO)

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković mjesecima najavljuje besplatne placeve za građane. Mnogi su se tome obradovali ne znajući da ovakva inicijativa nema zakonsko uporište. Stanivuković je zaobišao sve nadležne institucije bez kojih ta ideja ne može biti realizovana.
Gradska uprava - Foto: RTRS
Gradska upravaFoto: RTRS

Iz Pravobranilaštva i Geodetske uprave upozoravaju - imovina grada se ne može otuđiti bez naknade, odluke gradske Skupštine, i mišljenja Pravobranilaštva.

Nije prvi put da se pojedinac stavlja iznad zakona. Nije prvi put ni gradonačelniku Banjaluke da obeća ono što ne može ispuniti. Tako je do sad u zabludu doveo više od 1000 banjalučana koji su i prije javnog poziva počeli da šalju dokumentaciju.

- Dragi građani, dragi bračni parovi naše Banjaluke, samohrani roditelji, javni poziv za dodjelu besplatnih placeva kreće od 6. septembra, odnosno od petka - dodao je Stanivuković.

Ništa od imovine opština i gradova ne može se otuđiti niti prenijeti bez naknade, ako o tome nije odlučila Skupština te lokalne zajednice. Na to upozoravaju i u Republičkoj - geodetskoj upravi. Sve drugo je, kažu, kršenje zakona.

- Članom 348 Zakona o stvarnim pravima, propisano je da se nepokretnostima u svojini Republike Srpske i lokalne samouprave, kao i sa pravom građenja može raspolagati samo na osnovu konkursa uz naknadu po tržišnoj vrijednosti. Istim članom, propisano je da se nekretnine ne mogu prodati ispod tržišne vrijednosti - pomoćnik direktora za poslove nadzora u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove dodao je Dejan Đukanović.

Osim saglasnosti Skupštine grada, izostalo je i neophodno mišljenje Pravobranilaštva Srpske. Iz ove institucije kažu da nikad nisu dobili bilo kakav zahtjev ni gradonačelnika, niti gradskih službi. Kažu da je ovakvim populističkim potezom Stanivuković građane doveo u zabludu.

- Neophodno je mišljenje Pravobranilaštva Republike Srpske, a konačnu odluku o pribavljanju, upravljanju i raspolaganju sa imovinom jedinice lokalne samouprave, na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi, donosi Skupština jedinice lokalne samouprave, u ovom slučaju Skupština Grada Banjaluka. Svako drugačije postupanje predstavlja kršenje Zakona i dovođenje u zabludu građana da se placevi mogu dodjeljivati bez naknade - istakli su iz Pravobranilaštva Republike Srpske.

I na kraju treba otići i kod notara. Da li će takav ugovor, bez zakonskog uporišta i valjane dokumentacije ovjeriti bilo koji notar.

- To podrazumijeva da moraju dostaviti dokaz o vlasništvu imovine, da je imovina Grada, da je formirana određena katastarska čestica, površina placa koja će biti dodijeljena nekome od fizičkih lica. Moraju biti izmirene sve poreske obaveze za tu katastarsku česticu i mora postojati pozitivno mišljenje Pravobranilaštva Republike Srpske, s obzirom da se radi o raspolaganju imovinom. Bez valjanog pravnog osnova, bilo kakvo prevođenje, odnosno izmjena i realizacija tih ugovora u Geodetskoj upravi nije moguće, tako ni jedan notar u Republici Srpskoj ne može da napravit ugovor bez valjane dokumentacije - naveo je predsjednik Notarske komore Republike Srpske Borislav Radić.

I sad smo opet na početku. Olako davanje obećanja postalo je svakodnevica. Dok pravni stručnjaci upozoravaju i daju instrukcije šta je sve potrebno učiniti da bi se obezbijedili beplatni placevi, gradonačelnik ponavlja svoju priču! Ovdje nije riječ o sukobu interesa već populizma i zakona!