latinica  ћирилица
05/09/2024 |  15:04 ⇒ 15:36 | Autor: RTRS

Nagrada "Otvorena knjiga" savremenom kineskom pjesniku

Međunarodna književna nagrada Udruženja književnika Republike Srpske "Otvorena knjiga" za 2024. godinu dodijeljena je savremenom kineskom pjesniku Leiju Pingjangu.
Udruženje književnika Republike Srpske - Foto: RTRS
Udruženje književnika Republike SrpskeFoto: RTRS

Žiri Udruženja književnika Republike Srpske, u sastavu Ranko Risojević, predsjednik i članovi Predrag Bjelošević i Berislav Blagojević donio je 4. septembra jednoglasnu odluku o dodjeli nagrade Pingjangu.

Pingjang je kineski pjesnik i esejista. Rodio se u pokrajini Јunan, 1966. godine. Zamjenik je predsjednika Udruženja književnika Јunana i profesor na Јunanskom univerzitetu. Od 1980. godine objavio je više od 20 književnih radova, između ostalog, "Zabilješke iz Јunana", "Planina DŽinuo", "Pozdrav vodi koja teče", "Pjesme tla"...

Dobitnik je velikog broja književnih nagrada, kao što su Književna nagrada Lu Ksun, Nagrada kineskih medija za poeziju; proglašen je takođe pjesnikom godine uz nagradu Narodna književnost, te  pjesnikom godine uz Nagradu periodičnih časopisa. Јedan je od najpopularnijih kineskih pjesnika na međunarodnim festivalima poezije. Njegova djela su prevedena na engleski, francuski, španski, korejski, japanski, ruski i druge jezike, saopšteno je iz Udruženja književnika Republike Srpske.

Nagrada "Otvorena knjiga" biće uručena 28. oktobra, u okviru programa devetih Međunarodnih književnih susreta.