latinica  ћирилица
05/09/2024 |  19:14 ⇒ 19:44 | Autor: RTRS

Sarajevu i dijelu međunarodne zajednice zasmetale izmjene u udžbenicima istorije u Srpskoj (VIDEO)

Nakon što su prosvjetne vlasti u Republici Srpskoj uvele izmjene nastavnog plana za istoriju 8. i 9. razreda osnovnih škola, koji se odnose na detaljnije izučavanje perioda Odbrambeno-otadžbinskog rata, uslijedili su neragumentovani i podli napadi iz Federacije BiH, dijela međunarodne zajednice i pojedinaca iz Srpske.
Udžbenici - Foto: RTRS
UdžbeniciFoto: RTRS

SDA najavljuje apelaciju Ustavnom sudu zbog, kako kažu, neustavnog nastavnog plana.

Pravnik Ognjen Tadić upozorava da se SDA kao indoktriniranoj vjerskoj političkoj organizaciji ne smije dati prostor da se miješa u nauku i obrazovanje.

Istoričari kažu da udžbenici nikoga ne vrijeđaju. U pozadini je, kažu porodice srpskih žrtava, namjera da se istorija Republike Srpske i srpskog naroda piše u Sarajevu.

Konačno mladi naraštaji u Republici Srpskoj, kroz nastavni program spoznavaće potpunu istinu o Odbrambeno-otadžbinskom ratu, pravu, a ne onu hašku. Priče iz njihovih domova, kazivanja očeva i djedova o stvaranju Republike Srpske, pobjedama, ali i stradanju Srba, naučno obrađene pretočene su u nastavni program istorije za 8. i 9. razred osnovne škole.

- Posebno je interesovanje za temu Republika Srpska i Odbrambeno otadžbinski rat i upoznavanje učenika sa svim ličnostima i događajima koji su se dešavali u Republici Srpskoj i koji karakterišu istorijski razvoj Srpske. Opredijeljenost našeg obrazovnog sistema ke da učenici nikoga ne mrze, da znaju ko su, šta su i odakle su i da su spremni da prihvate nekog drugog koji ne dijele istoriju kao oni - navela je Slađana Tanasić, direktorka Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske.

Samo faktografsko pominjanje imena Radovana Karadžića i Ratka Mladića u udžbenicicima istorije, čak i 14-godišnjeg heroja Spomenka Gostića koji je poginuo od granate tzv. Armije BiH u FBiH protumačeno je kao slavljenje ratnih zločinaca. Očekivano od onih koji godinama djecu uče da su "Srbi bili agresori na BiH", Bošnjaci autohtoni narodi, a svi ostali došljaci. Pojedinci u udžbenicima vide "bujanje" fašizma u Srpskoj, teško shvatljive optužbe kada se znaju razmjere stradanja Srba od tog zla.

- Pominju se imena Radovana Karadžića i generala Ratka Mladić, naravno njihova imena su i ranije pominju u udžbenicima u Republici Srpskoj, pa i u Federaciji i regionu. Kada je u pitanju Srpska radi se o čistoj faktografiji. Bez obzira kakvo ko imao mišljenje o pojedinim ličnostima, ukoliko se radi o nekome ko je kreirao prošlost i bio akter važnih istorijskih događaja, sasvim je logično da se njihovo ime nađe u rubrici pojmovi - ističe istoričar Borivoje Milošević.

Logika i istorijska nauka su strane političkom Sarajevo i dijelu međunarodne zajednice. Smatraju da skoriju prošlost treba da tumačimo na osnovu haških optužnica za genocid, kroz medijske narative o velikosrpskoj agresiji, stereotipe o Srbima zločincima a Bošnjacima žrtvama.

- Iza svega stoji politička namjera da se istorija svih naroda u BiH, može i mora pisati samo na jednom mjestu, možda u nekoj kancelariji u Sarajevu, a da ćemo rezultate te istoriografije mi - profesori, studenti i učenici, morati slijepo da slijedimo - kaže Milošević.

Oglasila se i američka Ambasada iz Sarajeva. Kažu da "lažni narativi u nastavnom programu ugrožavaju stabilnost BiH", ali ne objašnjavaju šta je to neistina u udžbenicima istorije.

Kristijan Šmit nije ni vidio kakve su izmjene u nastavnom programu istorije za osnovce, ali prijeti krvičnim progonom.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić poručio je da Srbi nisu spremni da se odreknu svoje slavne istorije i zaborave svoje žrtve čije stradanje ne zanima međunarodnu zajednicu.

- Pozivamo Ministarstvo prosvjete i kulture da pod obavezno uvedu obilazak svih srpskih stratišta. Djeca moraju da znaju ko je general Mladić, ko je bio prvi predsjeenik Republike Srpske Radovan Karadžić i moeaju da nauče konačno šta se ovdje dešavalo i da smo mi stradalnici. Moramo da znamo svi da je samo u Podrinju ubijeno 3.267 Srba - jasan je Kojić.

Republika Srpska je stvorena 9. januara 1992. godine, odbranjena u ratu uz 30.000 žrtava i potvrđena u Dejtonu 1995. i to je istina upisana u istoriji srpskog naroda.