latinica  ћирилица
07/09/2024 |  19:42 ⇒ 19:59 | Autor: SRNA

Održani 8. "Drinski književni susreti"

Proglešenjem najboljih u četiri kategorije pisane riječi, u zvorničkom Domu omladine večeras su održani 8. "Drinski književni susreti".
Osmi "Drinski književni susreti" - Foto: SRNA
Osmi "Drinski književni susreti"Foto: SRNA

Dejan Spasojević, organizator susreta i direktor izdavačke kuće "As oglas" iz Zvornika, rekao je da su ove godine dobili skoro 230 radova.

- Izuzetno smo zadovoljni odzivom pisaca, stigli su nam veoma kvalitetni radovi, a osnovni cilj "Drinskih književnih susreta" jeste da nam preporuče najbolja djela koja se objavljuju sa obje strane Drine - naveo je Spasojević.

U kategoriji poetskih radova pobjednik je Aleksandar M. Arsenijević iz Beograda sa zbirkom "Ognjeni božuri".

U kategoriji za zbirke priča prva nagrada dodjeljuje se rukopisu "Onaj koji nije bio tu", autora Tihomir Stevanovića.

U kategoriji romana najbolji rukopis je "Svici na tremu kuće moga dede", autora Zorice Tijanić, a u kategoriji stvaralaštvo za djecu najbolja je zbirka pjesama "Kad sam bio veliki", književnika Milka Grbovića.

Predsjednik žirija u kategoriji za zbirke priča, Dimitrije Bukvić istakao je da je na konkurs pristiglo 37 radova.

- To je zaista odličan odziv jer je priča kao žanr zapostavljenija od romana ili poezije, tako da smo veoma zadovoljni. Ovi rukopisi koji su nagrađeni veoma su različiti, ali svi posjeduju jednu posebnu nit shvatanja kakva zbirka priča treba da bude - naveo je Bukvić.

Žiri je takođe odlučio da iz konkurencije izuzme dva rukopisa i dodijeli im zasebna žanrovska priznanja: "Vapaj za lađom spasenja", autora Siniše Ristića - priznanje za publicistiku i "Dosta priče", autora Aleksandra Čotrića - priznanje za satiru.

Na manifestaciji su se predstavili pjesnici po pozivu, nagrađeni autori, a ovom prilikom dodijeljene su i povelje, odnosno Povelja za izuzetan doprinos u duhovnosti srpske književnosti koja je dodijeljena Veliboru Šipovcu, Povelja za izuzetan doprinos kulturi koju je dobila Nada Aničić Crljenica, te Povelja za izuzetan doprinos književnosti koja je otišla u ruke Miroslava Aleksića.

Dobitnik Povelje za životno djelo i gost večeri Pero Zubac rekao je da su ovakvi susreti izuzetno značajni za književno stvaralaštvo.

- Veliki je posao organizovati jedan ovakav događaj i zaista je potreban poseban napor da se napravi ovakav skup dobrih i uglednih ljudi - rekao je Zubac.