latinica  ћирилица
08/09/2024 |  08:14 ⇒ 10:13 | Autor: SRNA

Vatra se širi strmim terenom, očekuje se pomoć Helikopterskog servisa Srpske

Šumski požar koji je izbio prije nekoliko dana u Nacionalnom parku "Drina" u rejonu sela Luka u opštini Srebrenica i dalje se širi nepristupačnim terenom, strminama i liticama iznad Perućačkog jezera na Drini, potvrđeno je u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Srebrenica.
Požar u MZ Luka - Foto: RTRS
Požar u MZ LukaFoto: RTRS

Vatrogasci kažu da nije moguće ovaj požar gasiti sa zemlje, jer je teren nepristupačan i opasan za ljude, kao i za pristup tehnike.

Požar zahvata četinare i nisko rastinje.

Foto: RTRS

Direktor Nacionalnog parka Radomir Pavlović kaže da su tražili pomoć i da očekuju da će se danas u gašenje požara uključiti i helikopteri Helikopterskog servisa Republike Srpske i Oružanih snaga BiH.

Načelnik za društvene djelatnosti opštine Srebrenica Adem Mehmedović rekao je Srni da se noćas vratio sa požarišta gdje u toku noći dežuraju vatrogasci i radnici šumarstva, Nacionalnog parka i mještani i da se požar i dalje širi nepristupačnim terenom prema Drini i širi vrletima i liticama uzvodno, gdje nema nikakve mogućnosti za gašenje.

- Proglasili smo vanredno stanje za mjesnu zajednicu Luka. Јutros smo uputili mehanizaciju prema tom selu da proorava puteve i pravi presjeke u slučaju da vatra krene prema selu. Pripremili smo i objekte za eventualnu evakuaciju stanovništva ukoliko bude potrebe, jer postoji opasnost od velike količine dima u selu - naveo je Mehmedović.

On je istakao da se danas očekuje uključivanje helikoptera Oružanih snaga BiH u gašenje ovog požara.

Na zaustavljanju i sprečavanju širenja vatre kada se približi pristupačnom terenu rade srebrenički vatrogasci, koji su neprekidno na terenu, te radnici šumarstva i Nacionalnog parka, kao i grupa mještana i ne dozvoljavaju vatri da se širi.